Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 14:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3080 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 103  Další
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Sába

Reputace: +1726
Sába píše:
...někdo zase zastává názor, že příroda by nebyla tak blbá, aby to udělala tak složitě. ...
Také bych řekl, že příroda není tak blbá aby to nefungovalo. Lidi (lidstvo) si myslí, že všemu rozumí a tak sestavují tabulky, aby pak po pár letech zjistili, že všechno je úplně jinak a tak normy úplně překopou. Raději se nesmyslnými tabulkami a předpisy neřídit a vsadit na intuici a přirozenost. Příroda ví nejlépe, jak máme žít zdravě.

Hodnocení: 0
ned 07.10.2012, 22:11
Profil Zobrazit autorovy stránky

Reputace: +992
Jo příroda už dokázala že něco umí. Lidským poučkám to bude nějaký pátek ještě trvat.

V mrkvi je vitamín A ? Měl jsem za to že betakaroten.

pon 08.10.2012, 08:04

(Lenka)

Reputace: +839
Petr píše:
V mrkvi je vitamín A ? Měl jsem za to že betakaroten.

Betakaroten je prekursor vitamínu A. Á-čkem se dá předávkovat, z betakarotenu si tělo vyrobí tolik vitamínu A, kolik momentálně potřebuje, zbytek vyloučí... takže je výhodnější přijímat betakaroten.

+Petr Hodnocení: +1
pon 08.10.2012, 08:41

Jasně Lenko. A k tý rozpustnosti:

Sába píše:
Při dnešním chroupání mrkve mě napadlo, že jsem se ještě chtěla zeptat jak je to s těma vitamínama ADEK rozpustných v tucích. Že jsem četla, že kdosi si do mrkvové šťávy kvůli tomu dává trošku oleje, někdo zase zastává názor, že příroda by nebyla tak blbá, aby to udělala tak složitě. Tak,babo, raď ;-) . (Jednoocí hadi můžou radit také :-D )

Tak teď si jim Sábi sama přisoudila vlastnost kterou nemají. Resp. jsou rozpustný v tucích ale nejen v tucích. I polární a nepolární sloučeniny jsou navzájem rozpustný, jen v omezeným množství.

Př. vezmu si jakýkoliv nepolární rozpouštědlo - třeba benzen, zagooglím:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Benzen

V pravém sloupci čtu: Rozpustnost ve vodě 1,79 g/l (25 °C)
Takže v nepolárních neomezená rozpustnost, v polárních (voda) 1,79g/l

Nejde samozřejmě o benzen, ale vit. ADEK i betakaroten nejsou nic jinýho než nepolární rozpouštědla. Tedy v tucích neomezeně rozpustný a ve vodě omezeně rozpustný. A kolik gramů myslíš že jich v takový mrkvi je aby se nevešly do vody v ní obsažený?

Čili sumasumárum olej do salátu kvůli rozpustnosti vitamínů je blbost. Příroda ví co dělá a i věda nakonec to ví. Jen si to lidi komolí z vlastní neznalosti a velikýho ega.

pon 08.10.2012, 09:29

(Mirek, admin)

Polární medvěd není rozpustný v polární vodě. Ani v nepolární. ... to jen tak pro úplnost informací.

pon 08.10.2012, 09:39

Pando, ty v tom máš zmatek, medvěd není rozpouštědlo. :-D :remorse:

pon 08.10.2012, 09:44

Reputace: +1217
Panda neresi rozpoustedla, Panda do toho zase mota cestinu :)))).

pon 08.10.2012, 10:30

Reputace: +443
V chemii jsem nikdy nebyla dobrá, ale budu vám věřit ;-)

pon 08.10.2012, 11:14

(Mirek, admin)

Jo, hlavně mně věř medvědy, s tím se v životě neztratíš.

pon 08.10.2012, 11:47

:-) Pandovi věř klidně ty medvědy, jinak není vše černobílý, to vždy někdo vyřkne nad něčím soud jako tady - rozpustné v tucích - a každý si to vyloží jako že jen a pouze v tucích. A už jsou z toho poučky jako že nezbytnost přidávat olej, jinak vitamíny nestrávíš. Zkrátka jedna pani povídala. No a ti chytřejší si řeknou příroda ví co dělá a neřeší to a nebo se naučí chemii a už to tak černobílý není.

+Cef, +Lenuška, +Panda Hodnocení: +3
pon 08.10.2012, 12:20

(Mirek, admin)

Lidi mají sklony si svět zjednodušovat na ano/ne, nechápou (zatím?) že svět je založený na procentech náhodnosti. ... a na Poli Nekonečné Nepravděpodobnosti (TM).

+Cef, +Petr Hodnocení: +2
pon 08.10.2012, 13:05

Presne tak Petre, to me vzdycky dostane tyhle "objevy", a olejari (co pestuji olivy, slunecnice a spol.) si mnou spokojene ruce jak odbyt poskoci nahoru na nejaky cas, nez se zase vsici z toho poblejou a nechaji toho :).
Takova financni injekce za pouhe rozsireni hoaxu, famy neni nikdy k zahozeni (viz nase mladi : mliko je bily - vapno taky, pijte mliko - dosatanete vapnik, prdlacky leda:)..) atd:).
Jo, Pandi, lidi milujou jednoduche pravdy:)

pon 08.10.2012, 14:19

Cef píše:
odbyt poskoci nahoru na nejaky cas, nez se zase vsici z toho poblejou a nechaji toho :).

:lol:

pon 08.10.2012, 14:32

(Lenka)

Petr píše:
:-) Pandovi věř klidně ty medvědy, jinak není vše černobílý, to vždy někdo vyřkne nad něčím soud jako tady - rozpustné v tucích - a každý si to vyloží jako že jen a pouze v tucích. A už jsou z toho poučky jako že nezbytnost přidávat olej, jinak vitamíny nestrávíš. Zkrátka jedna pani povídala. No a ti chytřejší si řeknou příroda ví co dělá a neřeší to a nebo se naučí chemii a už to tak černobílý není.

já dokonce měla svého času konflikt s profesorkou na VŠ, když se mne tázala, co je potřeba přidat do vařené mrkve, aby byla stravitelná. Řekla jsem: především nevařit, ale odšťavit, pak je stravitelnější. Málem jsem vyletěla od zkoušky. Naštěstí jsem dodala, že TUKY !!! je třeba přidat. No, jsem měkká, vím. Chtěla jsem zkoušku... :remorse:

+Panda, +Petr Hodnocení: +2
pon 08.10.2012, 14:49

(Mirek, admin)

To mi připadá jak Bible - předpisy a poučky, které všichni citují a odříkávají jak modlitby, aniž vědí proč.

pon 08.10.2012, 15:04

Jo občas to byly ve škole perly. Jsem měl taky problém s učiteli už od základky. Na druhou stranu nutno uznat že tam byli i učitelé které stálo za to poslouchat a bylo vždy se od takových co dozvědět.

Pando jak modlitby, to si vystihnul dobře.

pon 08.10.2012, 15:05

Ahojky,
musím se vám pochlubit, jak pár měsíců půstů, šťavení a převážně vitastravy udělalo se štítnou žlázou :dance: . Dělala jsem si testy před týdnem a zlepšení rapidní, nemohla jsem tomu uvěřit, tak jsem si dneska nechala dělat další a je to tam!
Poslední rok se mi hodnota TSH držela na hodnotě 2 (normální rozmezí je 0.35 - 4). A te´d mám 0.135 tudíž štítka začala víc pracovat a už jsem se dokonce dostala pod dolní hranici normy. Takže si musím dávku hormonů snížit, aby mi hodnota vylezla (na začátku léčby před třema rokama bez hormonů jsem měla hodnotu 15).

Jsem z toho úplně unešená a když se mi to tak hezky daří, tak se zatím nebudu pokoušet kvůli váze o sedmidenní půst a pojedu si jen ty krátký půsty, budu šťavit o stošest a držet převážně vitastravu a uvidím zase za pár měsíců.
Dneska ráno jsem měla na váze 52kg, což je na 178cm docela mizerný, to jediný mi kazí radost. Ale snad ty jedničky a trojky budu zvládat, dál teda zatím nepůjdu.

A taky jsem si o víkendu koupila nové rifle, které mi hezky sedí, tak nechci, aby mi byly hned velké :lol:

+Cef, +Lenuška, +Panda, +Petr Hodnocení: +4
pon 22.10.2012, 13:14

Půstem si štítnou žlázu srovnáš, to je jasný.

pon 22.10.2012, 14:52

Já myslela, že jen dlouhýma půstama, takže mě překvapilo, že to jde takhle hladce ;-)
A když si vzpomenu na Renču....

Ale radši to nebudu moc zkoumat, když to jde, tak ať to jde :-)

pon 22.10.2012, 14:54

(Lenka)

jo, ty rifle stojí za to, Sábi (:-)
Jinak velká gratulace, že máš takový úspěch se štítkou. Je to štěstí, protože ne všem se daří zrovna štítku ovlivnit půsty a šťavením...
Jak víš, já na šťávy nedám dopustit, a nedovedu si to bez nich dost dobře představit. Myslím, že je to takové komplexní přírodní léčivo, fungujou skoro na všechno... :juice: :ok:

zrovna přibyl tvůj příspěvek, tak vidím, že si na Renatu taky vzpomínáš...ale jak píšeš, když to jde...super :dance:

pon 22.10.2012, 14:58

Sába píše:
Já myslela, že jen dlouhýma půstama, takže mě překvapilo, že to jde takhle hladce ;-)

Tím líp. :) Půst je velice silný nástroj, i krátký často zmůže hodně. Jen když už jsou nemoci dlouhodobý a chátrání těla pokročilo, dokážou to zvrátit někdy už jen dlouhý půsty. Asi si na tom nebyla až tak zle a jsi navíc mladší ročník. :) Ale obecně, půst se dokáže vypořádat s jakoukoliv nemocí, jen otázka jak dlouhý je k tomu potřeba.

Tak ať se daří.

+Cef Hodnocení: +1
pon 22.10.2012, 15:10

Leni, na šťávy jsem si už zvykla, šťavím hodně, ale zrovna ty nejzdravější zelené my ve větším množství způsobují běhavku. Takže jsem zatím jen na pár velkých listech denně (kapusta, salát) nebo asi patnáct menších špenátových. Vždycky si vzpomenu na Tebe, jak si přivážíš batoh plný kopřiv a pampeluch a kdo ví čeho :-) . No snad si tělíčko pomalu navykne.

Petře, jj, štítku mám teprve tři roky, takže docela krátce. A dík ;-)

Ještě jsem se chtěla zeptat, jak melete, sekáte, drtíte, mixuje, zaříkáváte :-D semínka? Já s nimi nějak nemám úspěch, ať to dám do čehokoliv, tak se přístroj jen zapatle a semínka jsou pořád skoro celá. Zvlášť ty menší, lněná, sezamová. Dopředu namáčím, ale to drcení nějak nevychytávám.

pon 22.10.2012, 16:48

(Mirek, admin)

Len a sezam se melou ve mlínku na mák. I slunečnice tam jdou dobře.

pon 22.10.2012, 16:50

(Lenka)

Sába píše:
Leni, na šťávy jsem si už zvykla, šťavím hodně, ale zrovna ty nejzdravější zelené my ve větším množství způsobují běhavku. Takže jsem zatím jen na pár velkých listech denně (kapusta, salát) nebo asi patnáct menších špenátových. Vždycky si vzpomenu na Tebe, jak si přivážíš batoh plný kopřiv a pampeluch a kdo ví čeho :-) . No snad si tělíčko pomalu navykne.

Petře, jj, štítku mám teprve tři roky, takže docela krátce. A dík ;-)

Ještě jsem se chtěla zeptat, jak melete, sekáte, drtíte, mixuje, zaříkáváte :-D semínka? Já s nimi nějak nemám úspěch, ať to dám do čehokoliv, tak se přístroj jen zapatle a semínka jsou pořád skoro celá. Zvlášť ty menší, lněná, sezamová. Dopředu namáčím, ale to drcení nějak nevychytávám.

Na zelené šťávy si musí člověk zvyknout, chutnat asi nebudou nikdy. Ale čaem se dostaneš do stádia, že je tam exneš a ani nemrkneš. Jen to chce trénovat, jako všechno... >:-)

S těmi semínky: jestli se zasekneš na zdravé výživě, a vypadá to že jo, doporučovala bych ti investovat do dobrého mixeru. Nebo někdo radil suchá semena mixovat v tříštivém mlýnku na kávu Bosch... ale já doporučuju předem namočit a mixovat s další čerstvou vodou na řidší kaši...tu si pak můžeš dolít mrkvovou nebo dát lžičku melasy, nebo medu, co ráda...

pon 22.10.2012, 17:10

Kávu nepijeme, takže zítra jdu koupit mlýnek na mák :-) . Jeden jsme měli, ale rychle nám zreznul, takže od té doby kupuju mák už pomletej. Není to ideálka, vím, ale znáte to :-[

Leni, ehmmm, co je to dobrý mixer? Já mám z roku raz dva a nikdy jsem je nestudovala. Stačilo mi, že jsem odšťavňovač vybírala asi měsíc :-) (nakonec mám Huroma, poměr cena x kvalita šťávy mi přišla lepší jak u těch dvacetitisícových odšťavňovačů).

pon 22.10.2012, 18:02

Sába píše:

Nejsme kazdy stejny - co kus to original, neznamena ze kdyz neco nefunguje jednomu nefunguje to autoamticky zadnemu dalsimu:).
Blahopreju k znovunalezenymu zdravi, super, jen tak dal :-).

pon 22.10.2012, 20:11

Lenuška píše:
Jinak velká gratulace, že máš takový úspěch se štítkou. Je to štěstí, protože ne všem se daří zrovna štítku ovlivnit půsty a šťavením...

Hm, ještě si rýpnu, ale není to štěstí. Jak bylo napsáno každý jsme jiný, každý potřebujeme ke srovnání svýho zdraví něco jiného - jiný počet dnů půstu. Napravujeme tím právě ty konkrétní škody na svém vlastním zdraví které jsme si způsobili více či méně vlastním přičiněním.

Pozor na tyhle úvahy typu "ne všem se daří zrovna štítku ovlivnit půsty a šťavením...", tak je to asi těžký. Obtížnost je nám každému spočítána přesně na míru.

+Cef, +Lenuška, +Panda, +Sába Hodnocení: +4
úte 23.10.2012, 10:37

Petr píše:
Obtížnost je nám každému spočítána přesně na míru.
Tesat do kaminku, presne - co kdo snese, ani o chlup vic :-).

+Petr, +Sába Hodnocení: +2
úte 23.10.2012, 11:26

(Lenka)

Ahoj, Sábi, jak se ti daří?

sob 08.12.2012, 20:15

Leni, ahojky :-)
Daří se mi fajn. Dneska jsem druhý den třídenního půstu, lehce unavená, tak tu sbírám energii do třetího dne :-) . Váha pořád klesá, 51.5kg. Stravu mimo půsty si udržuju převážně vita, ale jsou i nevita úlety. Hodně šťavím, hodně semínkuju. Večer si vždycky namelu sezamový, lněný, dýňový, slunenčicový, konopný semínka a mák a nakrájím do toho čerstvé ovoce, ono se to hezky obalí a já jsem v sedmým nebi :-)

Zdravotně jsem na tom zase o kus líp. Nedávno jsem byla u kadeřnice a ptala se mě jakou zázračnou mastičkou jsem si mazala tu lupenku ve vlasech, že mi téměř zmizla. Tak mě potěšila.

Sleduju tvůj "boj" s autoškolou, jde ti to krásně. Já jsem o tom před rokem také uvažovala, ale vyměkla jsem :-[ . Tak ať ti to u zkoušek klapne ;-)

+ANTONÍN, +Cef Hodnocení: +2
sob 08.12.2012, 21:59
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3080 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 103  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]