Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 10:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 623 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Další
Autor Zpráva

(Lenka)
 Odkaz na příspěvek Re: Návratovka podle Pavla Máchy (www.pust.cz)

Reputace: +839
ravima píše:
Myslím, že jich tam je víc než tady. Taky tam jsou další lidi s vita zkušenostmi, kteří jí třeba velké procento syrové. Ale tak jako tak, 100%vita není žádný ideální směr stravování, takže to, že jich tam moc není, to samo o sobě není důvod k neodkazování.

To máš pravdu, Ravimo, ale bohužel se nejvíc vyjadřují právě lidé s tou slaninkou, abych to zjednodušila...a pro jejich rady tedy nikoho posílat nebudu.
Trvám si na svém, že existuje dost zdrojů, kde si to mohou lidé nastudovat a upravit na sebe. Je to celoživotní proces.

Hodnocení: 0
čtv 21.02.2013, 23:04

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Nelze napsat, že 100% vita je nebo není ideální směr stravování. Záleží na stavu člověka - pro někoho může být nedostatečný (když není správně přizpůsobený), ale pro jiného může být ideální. Že je málo vitariánů znamená jen to, že je málo lidí, kteří by se dostali na potřebnou úroveň. Kdyby to byl úplně špatný směr, tak neexistuje ani jeden člověk, pro kterého to je dlouhodobě správný směr, což není pravda (např. Lenuška je důkazem že to funguje).

Na vitariánu jsou i lidé kteří jsou na vita - ale v té záplavě nevita diskuzí se vůbec neozývají, protože by byli udusáni. Takže tam se dozví člověk jedině zda je lepší bůček nebo slanina.

čtv 21.02.2013, 23:06
Profil Zobrazit autorovy stránky

dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 21 dnů dosažený půst 40 dnů
Reputace: +2
Díky za reakce, nešlo mi snad ani o nějaký jídelníček pro mě, vím, že každý jsme individuální, zkušenost je nepřenosná a univerzální návod neexistuje, nicméně jsou jistě doporučené obecné postupy, jako třeba při oné 21ce, destilované vodě, napařené zelenině dvou hrstí atd. šlo mi o jakési nasdílení těchto zkušeností, z kterých bych se mohl poučit, načerpat, protože nikde jsem se nedočet co po návratovce.
Mým cílem je přechod na pránickou stravu a tyto půsty beru jako půl pokusy, půl přípravy. Prostě jakési procesy na cestě k tomu. Například jsem po té své čtyřicítce se bil v prsa, že jsem to dokázal a pak do sebe bezhlavě házel cokoliv mi přišlo pod ruku, aniž bych řešil nějakou návratovku, čímž jsem pošlapal celé předchozí snažení. Tím chci říct, že kdyby mě někdo usměrnil, pomohl, vysvětlil, nasdílel... tak jsem z toho mýho snažení mohl "vytěžit" více užitku. Takhle jsem zase udělal několik kroků nazpět.
Proto se teď ptám, abych co nejlépe mohl vitalizovat a energetizovat a zužitkoval předchozí 42 denním snažení.

Takže asi tak.
No myslím, že by to mohlo pomoct i jiným, co pátrají po informacích, co a jak. Já tedy nevím, ale mě se nikde napodařilo najít jak "startovat" po návratovce. Možná jsem špatně hledal?

čtv 21.02.2013, 23:25

dosažený půst 40 dnů
Reputace: +65
Panda píše:
Na vitariánu jsou i lidé kteří jsou na vita - ale v té záplavě nevita diskuzí se vůbec neozývají, protože by byli udusáni. Takže tam se dozví člověk jedině zda je lepší bůček nebo slanina.
Lenuška píše:
...ale bohužel se nejvíc vyjadřují právě lidé s tou slaninkou, abych to zjednodušila...

To je tak zjednodušené, až je to naprosto demagogické. Ať si radši každý udělá názor sám. Kromě toho je tam i plno starých příspěvků od mnoha vitariánů, nesoudil bych celý server jen na základě současné situace.
Jinak se vším souhlasím. Nemyslel jsem to nijak jinak.

+jindra Hodnocení: +1
čtv 21.02.2013, 23:29

(Mirek, admin)

Myslím že je to jednoduché - pokračovat se syrovou zeleninou a ovocem, podle chuti co Tě bude táhnout (např. se nejí syrové fazole, protože jsou jedovaté). Pokud možno se vyhýbat ořechovinám, protože ty jsou sice označované jako vitariánská strava, ale jsou docela zatěžující a táhnoucí dolů. Když se budeš stravovat syrovou stravou, tak bys neměl mít problém po čase zas zkusit přejít na pránu - jsou breathariáni, kteří přešli bez problémů z vitariánské stravy, protože je ta strava k tomu dobře připravila. Kdyby ses stravoval vařenou stravou, tak tě potáhne dolů a k práně se Ti bude hůře dostávat. Případně když přejdeš na šťávy, mělo by to být ještě blíž k práně.

čtv 21.02.2013, 23:34

Reputace: +1217
wllk píše:
Já tedy nevím, ale mě se nikde napodařilo najít jak "startovat" po návratovce. Možná jsem špatně hledal?
Hledals spatne, z Pavlovych "vyrocnich zprav" o jeho pustech snad dostatecne vyplyva ze jist muzes (podle sve svobodne vule) cokoli, zalezi ale na tom jak rychle chces mit zase zpet zasrane telo.
Navod na to co s zivotem po navratovce jsem taky jeste nikde necetl a obavam se ze nikdo rozumnej Ti jej ani nenapise.
Pokud prece ano, je to nejspis nejaky cvok a pak bych z takovych stranek zdrhal jak nejrychleji bych umel:).
Jinak vitej u nas :-).

+Dave, +Petr Hodnocení: +2
pát 22.02.2013, 10:25

(ABCD-a)

Reputace: +830
wllk píše:
Citace:
Tím chci říct, že kdyby mě někdo usměrnil, pomohl, vysvětlil, nasdílel... tak jsem z toho mýho snažení mohl "vytěžit" více užitku. Takhle jsem zase udělal několik kroků nazpět.

potřebuješ po 40 usměrňovat, pomáhat, vysvětlovat :?:

Citace:
Proto se teď ptám, abych co nejlépe mohl vitalizovat a energetizovat a zužitkoval předchozí 42 denním snažení
.
no to už si snad udělal perfektní návratovkou... tělo by ti mělo tikat jak svočky a pokud si nechceš ucpat pokračovat třeba syrovkou ale i s tou se dá poměrně slušně ucpat

Citace:
No myslím, že by to mohlo pomoct i jiným, co pátrají po informacích, co a jak.

jiné do toho netahej ...každý si musí cestu najít sám

Citace:
Já tedy nevím, ale mě se nikde napodařilo najít jak "startovat" po návratovce. Možná jsem špatně hledal?

pozoráváním těla v návratu obzvlášt po 40 bys měl vědět jak se tělo chová a to i kdyby neproběhla ukázkově tím spíš

+Cef, +Panda Hodnocení: +2
pát 22.02.2013, 12:40

(David)
 Odkaz na příspěvek Re: rýže ke klíčení

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
Sába píše:
Ad spackaný návratovky: jak moc si myslíte, že je důležitá návratovka po jedničkách? Vím, že se říká, že stačí ráno ovo nebo zel a na oběd už třeba poloviční normální oběd a dál už normálka nepřežírat.
Ptám se, že dřív pro mě nebyl problém vydržet celý den na ovozelu a užívala jsem si to, ale poslední dobou už od oběda mám pořádnej hlad a chutě na něco většího. Jestli to je jen moje rozežranost nebo to, že už se na ty návraty tak "nesoustředím" a neřeším.

1-3 dni je to jedno, ale trenujes mysl.

Ja jsem zjistil, ze dovedu nejist nekolik dni. ale pak to dojim behem jednoho dne :-D

takze jsem zacal jako se sportem. pomalu, ale jiste.

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

čtv 28.02.2013, 15:07
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Reputace: +992
hajes píše:
Ja jsem zjistil, ze dovedu nejist nekolik dni. ale pak to dojim behem jednoho dne :-D

takze jsem zacal jako se sportem. pomalu, ale jiste.

Taaak.

čtv 28.02.2013, 15:11

(ABCD-a)

hajes píše:
Citace:
1-3 dni je to jedno, ale trenujes mysl.

a úúúúúž je tady zas :lol:
tohle žáčky neučit :remorse:
trénuje se návyk ...nicméně někomu to ale po třech dnech pokud tam hodí něco težšího nemusí udělat zrovna dobře ... :nausea:

+Cef Hodnocení: +1
čtv 28.02.2013, 15:17

(David)

vegetarián dosažený půst 14 dnů buddhista
Reputace: +51
Taky mě napadlo protáhnout půst. Ale zjistil jsem, že bude lepší se učit pomalu, trénovat pevnou vůli a pozorovat reakce těla. A myslím si, že mi to přinese víc radosti ( byť jen drobné pokroky ) :dance:

čtv 28.02.2013, 15:22

Dave píše:
Taky mě napadlo protáhnout půst. Ale zjistil jsem, že bude lepší se učit pomalu, trénovat mysl a pozorovat reakce těla. A myslím si, že mi to přinese víc radosti ( byť jen drobné pokroky ) :dance:

Stejně by ses pak k tomu musel vrátit.

čtv 28.02.2013, 15:24

Dave píše:
Taky mě napadlo protáhnout půst. Ale zjistil jsem, že bude lepší se učit pomalu, trénovat pevnou vůli a pozorovat reakce těla. A myslím si, že mi to přinese víc radosti ( byť jen drobné pokroky ) :dance:
To si pis ze neni kam spechat, jinak jak rika Petr, presne :-).

čtv 28.02.2013, 16:41

(Lenka)

Ten úspěch v léčení pouze třídenním půstem mne nalákal. Pár týdnů budu zase jedničkovat, pak dám ještě jednu trojku, a pak bych zkusila 7-čku, co to udělá s mojí váhou...
mám ale dotaz k návratovkám. Držím od včera poctivou návratovku z trojky s napařenou zeleninou. Napadlo mne, jestli je dovolená zeleninová šťáva během návratovky třeba dejme tomu po 7 nebo 14-ctce...samozřejmě až několikátý den, ty první dny jen napařená zeleninka. Po trojce to asi nebude problém, když si dnes dám odšťavené naklíčené konopné semínko se šťávou z mrkve...

Jsem zvyklá na syrovou zeleninu, ale napařuju, abych se připravila na návratovku z případného delšího půstu. To jste mne tedy nakazili, nemyslela jsem, že budu někdy uvažovat o delších půstech než 3 dny... >:-)

+Panda, +logos Hodnocení: +2
úte 12.03.2013, 09:47

Hehehe, toz vitej nakazence pustem >:-) :mrgreen: ..
----------------
Leni stavy ze zeleniny jsou ok, hlavne nic agresivniho a zpocatku jenom redene.
Z hlavy si to uz nepamatuju, sezen si nekde knizku V. Partykove "Hladovenim pro zdravi" ona to tam popisuje den po dni jak se to ma redit s vodou v navratovce.

úte 12.03.2013, 10:30

(ABCD-a)

Cef píše:
Citace:

JE TO Virus Moribundus :!: :lol:

úte 12.03.2013, 10:34

Jj, leci se to penezma, za 2-3 zlaty :-D :lol: :

úte 12.03.2013, 10:47

(Lenka)

ABCD píše:
Cef píše:
Citace:

JE TO Virus Moribundus :!: :lol:

nojo, horší než pohlavní choroba, ta se aspoň nepřenáší éterem :remorse: (:-) (:-) (:-)

Partykovou někde mám, vyhrabu a přečtu znovu. Mám i Malachova, tehdy jsem to četla zběžně. Někdy ale čtu tady na fóru, že všechny rady nejsou úplně OK, tak budu raději konzultovat...
Vona vám ruka neupadne, když mi odpovíte (:-)

úte 12.03.2013, 10:50

Lenuška píše:
Vona ne, nebuj :mrgreen: .. ne ze by to nebylo uplne OK, ale mame to jen kapku jinak.

úte 12.03.2013, 11:03

(Mirek, admin)

Lenuška píše:
A když jo, tak ještě je tu Ómmm.

úte 12.03.2013, 11:47

(ABCD-a)

Panda píše:
Lenuška píše:
A když jo, tak ještě je tu Ómmm.

Mercedes :lol:

úte 12.03.2013, 12:02

Lenuška píše:
Napadlo mne, jestli je dovolená zeleninová šťáva během návratovky třeba dejme tomu po 7 nebo 14-ctce...samozřejmě až několikátý den, ty první dny jen napařená zeleninka. Po trojce to asi nebude problém, když si dnes dám odšťavené naklíčené konopné semínko se šťávou z mrkve...

Šťávy v návratovce ... není to jen podle Malachova a Partykové, i na zahraničních diskuzích se s tím lze běžně setkat. Pavel je nedoporučoval vůbec. V začátku návratovky bych nedával ani ty zeleninový, než se vytvoří ochrana trávicí soustavy. Navíc odšťavování je z důvodu získání co největšího množství kalorií z ovoce a zeleniny. Návrat je naopak o tom moc kalorií do sebe nenacpat a tlačit spíš vlákninu ke správný práci střev.

úte 12.03.2013, 13:34

Reputace: +93
Petr píše:
Lenuška píše:
Napadlo mne, jestli je dovolená zeleninová šťáva během návratovky třeba dejme tomu po 7 nebo 14-ctce...samozřejmě až několikátý den, ty první dny jen napařená zeleninka. Po trojce to asi nebude problém, když si dnes dám odšťavené naklíčené konopné semínko se šťávou z mrkve...

Šťávy v návratovce ... není to jen podle Malachova a Partykové, i na zahraničních diskuzích se s tím lze běžně setkat. Pavel je nedoporučoval vůbec. V začátku návratovky bych nedával ani ty zeleninový, než se vytvoří ochrana trávicí soustavy. Navíc odšťavování je z důvodu získání co největšího množství kalorií z ovoce a zeleniny. Návrat je naopak o tom moc kalorií do sebe nenacpat a tlačit spíš vlákninu ke správný práci střev.

V tomto mam rovnaky nazor. O postovani a stravovani viete fakt vela, klobuk dole. Aj ked v inych oblastiach to obcas zaiskri, ale co sa tyka postovania, tam vas berem ako dobrych ucitelov a postupne sa aj ucim. Ked som na tento server isiel, ani som netusil, kolko sa toho dozviem. :-)
Dufam, ze to nebudete brat ako pchanie sa do zadku, lebo na vas vytiahnem palicu.

+Panda Hodnocení: +1
úte 12.03.2013, 13:46

(Lenka)

Na šťávy v normálním režimu nedám dopustit. Nikdy bych nedokázala sníst to divoké zelené, co si sbírám, ale decku šťávy z toho dám v pohodě. Považuju to za základ mého zdraví a vitality. Ovoce neodšťavuju vůbec, nebo jen občasně jako mls. Pro mne je šťáva ze zeleniny prvotní. Zeleninu jím taky, to dá rozum, aby se člověk správně vy... . Jen jsem si právě nebyla jistá, jak je to v návratovce. Takže díky za osvětlení.

Jj, logosi, tady jsou fakt machři přes půst. Klidně jim do zad.u lez, ono je jim to stejně putna. Jsou to osobnosti.. ;-)

+Panda Hodnocení: +1
úte 12.03.2013, 16:05

Lenuška píše:
Na šťávy v normálním režimu nedám dopustit. Nikdy bych nedokázala sníst to divoké zelené, co si sbírám, ale decku šťávy z toho dám v pohodě. Považuju to za základ mého zdraví a vitality.

No jo, pravda, vitariánům radit nebudu. :) Uvidíš taky nakolik budeš mít po delším půstu potřebu šťavit a nakolik vydržíš na pevný stravě. ;-)

Jo sem nikdo nepíše pro pochvaly od druhých, nejsme už děti, že?

úte 12.03.2013, 16:44

logos píše:
Dufam, ze to nebudete brat ako pchanie sa do zadku, lebo na vas vytiahnem palicu.
No kdyz nebudes mavat zrcatkama (nebot v nich to zpravidla jiskri nazpet) a nadavat zbytku aktivniho fora do "urazenych dotcenych marnivych narcisov" tak taky nevytahneme hned palicu a budeme Te drzet v nalezite ucte, nebuj se nic:).
I bodik za nazor semo-tamo dame (a neseberem) :).
Neni zadny "My" a "Ty", ale to uz bys mel jako duchovne velkej kluk vedet, je jenom na Tobe jak se sebou nalozis :-) ..

úte 12.03.2013, 17:41

(ABCD-a)

Cef píše:
logos píše:

palici klidně zastrč než si s ní ublížíš sám ...s čím kdo zachází ..atd :innocent:
a jen tak mimochodem z díry jsme vylezli a do díry si zas vrátíme ...takže nic novýho pod sluncem v zadnici nenajdem

+Lenuška Hodnocení: +1
úte 12.03.2013, 21:27

dosažený půst 40 dnů
Reputace: +65
Lenuška píše:
Po trojce to asi nebude problém, když si dnes dám odšťavené naklíčené konopné semínko se šťávou z mrkve...
Po trojce není problém nic kromě přežrání, ale po delších půstech pozor třeba na to konopné semínko, žádné tuky se nesmí tak aspoň 2 dny a to je spolu s vyloučením soli jedno z nejdůležitějších pravidel.
Lenuška píše:
...Jsem zvyklá na syrovou zeleninu, ale napařuju, abych se připravila na návratovku z případného delšího půstu.
Napařená se doporučuje jenom proto, aby to bylo naprosto bezpečné pro všechny, i pro nemocné lidi kteří třeba syrovou zeleninu vlastně nikdy nejedli a jejich trávicí systém na to není zvyklý. Není vůbec důvod, proč by zrovna tobě nefungovala po jakkoliv dlouhém půstu normálně syrová zelenina nebo zeleninové šťávy. Někdo má naopak problém s tou napařenou, třeba já :-)

stř 13.03.2013, 05:06

ravima píše:
Není vůbec důvod, proč by zrovna tobě nefungovala po jakkoliv dlouhém půstu normálně syrová zelenina nebo zeleninové šťávy. Někdo má naopak problém s tou napařenou, třeba já :-)

Jak tohle můžeš vědět? Kde bereš tu jistotu že tak radíš druhým? Držel jsi snad jakkoliv dlouhý půst s jejím tělem?

stř 13.03.2013, 08:50

(ABCD-a)

k Rawima
Asi to tu budem opakovat dokola ... :remorse: držme se základu toho co je vyzkoušeno a ověřeno jak na nás samotných tak na spoustě dalších. To co nevadí tobě může vadit někomu jinému byť je to člověk který se v podstatě pase (nic proti Leni, každej se nečím cpeme ;-) ) a je na syrovku zvyklý. Leni není typická půstařka a nemá to úplně osahané ... takže jako s prvňáčkem ...je třeba držet ověřeného osvěčeného
Tohle je veřejný server kouká se sem dost lidí čerpá z pustu.cz a odsud. Tím co si napsal a k čemu se ohradil Petr nabádáš pravidla návratu porušovat a je jedno jestli je po 1,3 nebo 21 nebo jestli je to vegoš vitoš masožrout nebo velmi nemocný člověk je to nejbezpečnější možný návrat pro celé toto spektrum.
Odpovědnost za toho člověka pokud si tvou radou ublíží neneseš.

Naposledy upravil ABCD dne stř 13.03.2013, 11:23, celkově upraveno 1

+Cef, +Panda, +Petr Hodnocení: +3
stř 13.03.2013, 10:06
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 623 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]