Na hlavní stránku  
Právě je pát 19.04.2024, 08:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Chcete-li vážněji držet delší půsty, může být vhodné při nich namísto kohoutkové nebo balené vody pít raději vodu destilovanou (důvody, proč destilku, se můžete dozvědět na http://www.pust.cz). Namísto kupování drahé destilky v lékárnách může být výhodnější destilovat si ji sám, pomocí vlastního destilátoru.

Nejjednodušší je destilační přístroj si koupit. Není v obchodech běžně k dostání, protože je to zboží, o které lidé nemají běžně zájem. Destilátor je možné koupit zde: http://www.pust.cz/frame.php?load=destilator

Nejlevnější nabídku od českých dodavatelů jsem viděl na PURESYSTEM, občas ho nemusí mít na skladě (kvůli malému zájmu), ale dá se s nimi dobře domluvit na objednávce: http://www.puresystem.cz/eshop/uprava-v ... e-234.html

Jinou možností je domácí výroba destilátoru - popíši dále.

Alternativou k destilátoru může být filtr na reverzní osmózu, taková voda je kompromisem mezi destilkou a kohoutkovou vodou, hodí se k dennímu pití a filtr je docela levný.


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 12:54
Profil Zobrazit autorovy stránky

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Mnoho půstařů řeší problém, jak si obstarat destilátor, aniž je bude stát 6 až 10 tisíc. Rád bych tu popsal svůj destilátor. Pořizovací náklady vyjdou na asi 750 Kč a konstrukce je docela jednoduchá, zvládnutelná i pro patlaly jako jsem já. :)

Princip je následující - v rychlovarné konvici se ohřívá voda, ta odchází trubkou do kbelíku s vodou, kde se ochlazuje a vytéká ven do sběrné nádobky. Chladící voda slouží současně jako zásobník vody - přivádí se druhou trubkou do konvice, kde udržuje díky spojeným nádobám potřebnou hladinu vody. Tento způsob má výhodu v tom, že vodu není potřeba doplňovat často, doplnění vody je snadné (i za provozu) a voda vtéká do konvice už předehřátá, čímž se zvyšuje účinnost destilace.

Konvici jsem použil malou cestovni z Globusu za 350,- Kč. Hlavním důvodem bylo to, že má příkon 600W, při předřazení usměrňovací diody se sníží příkon na 300W. Diodu jsem použil BY550-600 z GM Electronic, cena 4,30 Kč. Přemostil jsem jí dráty vedoucí k vypínači (pozor, 3. drát je uzemnění). Nezkoušel jsem provoz na 600W, myslím si že by byla málo účinná destilace (příliš rychlá) a vypínala by přehřívací pojistka. Bylo by možné ponechat funkci vypínače a na začátku tak zrychlit ohřev, ale není to nutné, je lepší teplotní spínač zatmelit (aby neunikala pára) a vypínač odpojit (jinak po sepnutí pak už nelze vypnout). Bylo by možné použít i jinou konvici - ale bude nutné radikálněji snížit výkon, např. triakovým regulátorem (viz Cefův destilátor). Konvice je upevněná vodoznakem vpřed.

Další důležitou součástí je trubka. Vřelé díky Cefovi za tip na výbornou nerezovou ohebnou trubku CATS, k dostání na http://www.az-pokorny.cz/ . Vhodný typ je CATS DN8. Je možný typ s koncovkami, ale ty bych nevyužil, objednal jsem si bez koncovek, 2 metry, i s dopravou vyšla cena na asi 300,-. Velkou výhodou CATS je i to, že má velký styčný povrch a tedy dobrou chladivost.

Kbelík lze použít např. od pracího prášku nebo malířské barvy. Konvici jsem ke kbelíku připevnil pomocí drátů (skrz díry), konvici jsem vypodložil 2 houbičkami na nádobí (ehm :) ). Pro přívodní trubku jsem odřízl půl metru trubky. Do konvice jsem u dna ze strany vyvrtal otvor, do otvoru vchází přívodní trubka, pak obtáčí konvici a jde ze strany do kbelíku. Přívodní trubka by neměla být kratší, slouží jako vyrovnávací zásobník horké vody, jinak může dojít k rozkmitání soustavy (po zahřátí se zvedne tlak, vytlačí horkou vodu, po poklesu tlaku se nasaje studená voda a tím se voda více ochladí, výsledkem je jen ohřívání vody ve kbelíku bez destilace). Přívodní trubka by měla mít mírný sklon nahoru, aby nedocházelo k samovolnému odtoku horké vody.

Zbylý 1,5 m trubky slouží k chlazení páry. Shora je trubka zasunutá do nálevky konvice, pak jde dolů do kbelíku, kde je spirálovitě stočená (2 závity) a ústí ven z kbelíku. Spirála by měla být celá pod nejnižší úrovní hladiny vody v konvici.

Velmi důležitá fáze - utěsnění spár. V konvici je mírný přetlak a jakákoliv nepatrná škvíra způsobí značné snížení účinnosti destilace. K utěsnění jsem použil Den Braven akvaristické lepidlo (opět díky Cefovi za tip :-) ). Má jako jediné atest na pitnou vodu a mohu potvrdit, že (na rozdíl od jiných lepidel) po týdenním vyčichnutí skutečně není nijak cítit a nic do vody nevylučuje. Zvlášť velkou pozornost je třeba věnovat utěsnění vnitřku konvice - především otvor k vypínači, který je vhodné důkladně vycpat lepidlem. Nejlépe zaplnit nadbytkem lepidla, pak přiklopit víko (aby dosedlo k lepidlu) a zalepit obvod víka. Po zatvrdnutí lepidla vsadit výstupní trubku do otvoru a utěsnit škvíry kolem trubky, stejně tak utěsnit díru kolem vstupní trubky, díry kolem upevňovacích drátů a díru kolem výstupního otvoru ve kbelíku. Chladící trubka je u dna ještě vypodložena a přilepena lepidlem, aby držela stabilněji. Lepidlo je silikonové, takže i po zatvrdnutí je pružné. Možná by byla lepší volba použít epoxid - přece jen by byla konstrukce destilátoru pevnější a stabilnější, obávám se že při přepravě hrozí odloupnutí silikonu a snížení těsnosti.

Pro zvýšení účinnosti je dobré konvici a přívodní trubku tepelně izolovat - obložit hadrem nebo molitanem.

Použití destilátoru - nalít vodu do kbelíku, až hladina v konvici dosáhne horní rysky. Kbelík položit na vyvýšené místo a podstavit sběrnou nádobku. Vhodné je do vody nasypat půl kávové lžičky kyseliny citronové (lze použít i šťávu z citronu) - zabraňuje usazování vodního kamene v konvici. Jinak je možné konvici dodatečně čistit použitím vody s větším množstvím kyseliny citronové. Mohl by zřejmě dobře fungovat i ocet, ale tato voda by se nedala pít. Rychlost destilace je asi 1 litr destilované vody za 2 hodiny (čili 1 litr za asi 3 kč). Hladina v konvici klesne na minimum za asi 3 hodiny. Stačí ráno destilátor naplnit vodou (+kyselina, ale není nutná), každé 2 až 3 hodiny doplnit vodu a vylít zásobník. Večer po skončení destilace vodu vylít - z konvice vyteče hnědé kafe zahuštěné slané vody. Důkladné vylití obsahu konvice je možné šroubovicovým kolébáním destilátoru.

Před prvním použitím je vhodné destilovanou vodu nějaký čas vylévat - např. pokud je konvice úplně nová, trvá asi týden než se plast vyvaří a přestane být ve vodě cítit. Pokud použitá voda obsahuje těkavé látky (jako např. chlor), mohou být cítit i v destilované vodě - v takovém případě pomůže dodatečné krátké převaření destilky (možná se lze takto zbavit i zápachu plastu z konvice). Dalším zlepšením může být krystalizace vody zmrazením. Destilovanou vodu je vhodné uchovávat ve skleněné nádobě (používám skleněný demižonek od vína). Na okamžité použití si ji odlévám do PET lahve, kterou mám dlouhodobým stykem s destilkou už "odplastovanou" takže plast ve vodě není cítit.

Samozřejmě že použití takového destilátoru je pracnější než destilátor kupovaný a může být překážkou i potřeba vodu ještě převařit před nebo po destilaci (u kupovaného destilátoru to lze řešit odlitím první části destilované vody), aby nebyla cítit chlórem nebo rezem z trubek, ale - co bychom my šetřílci neudělali pro peníze. :-)
Příloha:
Destilator.gif
Destilator.gif [ 49.26 KiB | Zobrazeno 24777 krát ]


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 13:08
Profil Zobrazit autorovy stránky

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Ještě bych popsal Cefův destilátor, který si vyrobil na svůj 40-denní půst, pořizovací náklady asi 1200 Kč.

Na prvních dvou fotografiích je komerčně prodávaný destilátor, který sloužil jako vzor. Pára odchází do spirálovitě stočené trubky, která je chlazena ventilátorem. Vzduch proudí směrem nahoru, protože teplota trubky klesá shora směrem dolů.

Základem jeho destilátoru je 2000W 1,5-litrová nerezová rychlovarná konvice (nedochází k vylučování plastu do vody jako u plastové). Jako chladicí trubku použil trubku CATS DN8 (http://www.az-pokorny.cz/ ), první verze 1 metru, pak zvýšil na 1,85 metru. Výkon konvice snižuje triakovým regulátorem (původní link je už neplatný, mělo by to odpovídat tomuto regulátoru: http://postreh.com/phprs/view.php?cislo ... 2006110201 ) na 500W. Triak chladí pasivním chladičem ze starého pentia. Trubku chladí větrákem 24V připojeným ke zdroji 27V. Spirálu izoluje od konvice 1 cm polystyrenem krytým nerezovým plechem. Konvici zvenku obalil vrstvou 0,7 cm polystyrenu. Víko je z nerez plechu osezené tvarem L dokola, se silikonovým těsněním po obvodu (z plastové misky). Hlava je připnutá ke konvici 4 páskami, které jsou dole zacvaknuté pod plast.

Výkonnost má 1,55 litru destilky za 2,4 hodiny při spotřebě 1,2 kWh. Na začátku nejdříve zapne konvici chvíli naplno (2000W) a při vypnutém větráku nechá asi 1 dcl destilky prokapat. Po ukončení destilace vypne větrák, vodu nechá odpařit z trubky a pak ještě chladicí hlavu profouká kompresorem.

Mé poznámky - před svým destilátorem jsem zkoušel podobnou konstrukci, se vzduchovým chlazením. K plastové konvici 2KW jsem přilepil víko z měděného plechu (chyba, lepší bylo použít původní víko). Shora byl plnící otvor (se zátkou), z druhého otvoru vycházela trubka CATS stočená do spirály a položená na starém zdroji z PC tak, aby vzduch z ventilátoru foukal na trubku zdola nahoru. Druhý PC ventilátor, připojený na ten PC zdroj, ochlazoval trubku foukáním ze strany. Konvici jsem utěsnoval silikonovým lepidlem - kvůli styku s mědí jsem použil neutrální lepidlo. Výkon konvice jsem reguloval triakovým regulátorem, na který jsem si nakoupil součástky v GM, takže mě vyšel levněji (60 kč). Destilátor sice fungoval, ale asi jsem nedodržel zapojení regulátoru, i s chladičem se přehříval a občas začal vést naplno, regulace v nízkých výkonech byla nestabilní, konvice místy netěsnila a profukovala (např. odkapávala kolem vodoznaku), použitý silikon byl i po týdnech ve vodě cítit a celá konstrukce byla vratká a nepřenositelná. Při příštím pokusu bych více dodržel cepheusův vzor - nerezová konvice, trubka připevněná k odnímatelnému víku, kvalitnější triakový regulátor, k lepení akvaristický Den Braven. Použití zdroje a větráků ze starého PC je dobrý tip.

Cef k tomu dodává:
Jenom malej dodatek - nebrat jako doslovnej návod, jen pro inspiraci, mám tam plno možností "živých doteků" s elektrikou, jenže já jsem vyučenej magor a rozumím si s ní, laika by to mohlo stát to o co půstem usilujem - život. ... Čiže elektriku svěřit lidem, co ji umí dát před Váma do bezpečí (krabičky a tak něco .. je to práce s regulací 220V a to není už legranda, jako si postavit krystalku na baterku. :) ;-)

Příloha:
dest1.jpg
dest1.jpg [ 35.2 KiB | Zobrazeno 24775 krát ]

Příloha:
dest2.jpg
dest2.jpg [ 31.77 KiB | Zobrazeno 24775 krát ]

Příloha:
dest3.jpg
dest3.jpg [ 24.94 KiB | Zobrazeno 24775 krát ]

Příloha:
dest4.jpg
dest4.jpg [ 32.75 KiB | Zobrazeno 24775 krát ]

Příloha:
dest5.jpg
dest5.jpg [ 33.02 KiB | Zobrazeno 24775 krát ]

Příloha:
dest6.jpg
dest6.jpg [ 41.27 KiB | Zobrazeno 24775 krát ]

Příloha:
dest7.jpg
dest7.jpg [ 33.66 KiB | Zobrazeno 24775 krát ]


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 13:20
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor

Registrován: sob 04.02.2012, 22:05
Příspěvky: 4

Reputace: 0
Teda, vy jste šikulové, tohle sám nikdy nesestrojím. :roll:
Napadlo mě, zkoušeli jste někdo sestavit si destilační stanici "klasicky" po chemicku? Tzn. Kahan, kádinka, trubice, atd?
Chápu, že tento "strojek" bude prostorově výraznější, ale nevyšel by nakonec i levněji a hlavně co do sestavení, nebyl by jednodušší?
Neznám žádného chemika, ale zkusím zapátrat touto cestou...


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 15:35
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor

Registrován: sob 04.02.2012, 22:05
Příspěvky: 4

Reputace: 0
Mám na mysli něco takového....
snad se obrázek vloží....


Přílohy:
destilacni_kolona[1].jpg
destilacni_kolona[1].jpg [ 68.44 KiB | Zobrazeno 24764 krát ]
Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 15:41
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Malá množství kádinkami uděláš, ale pro větší objem, použitelný k běžné spotřebě ... Myslím že provozní náklady (líh do kahanu) vyjdou dráž, než kupovat destilku v lékárně. Ale nemám vyzkoušené, je to jen názor.


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 15:42
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor

Registrován: sob 04.02.2012, 22:05
Příspěvky: 4

Reputace: 0
Mirku,
kahan není podmínkou, většinou máme doma sporák jako topidlo.
Myšlenka je, aby to nebylo závislé na elektřině, a už vůbec ne na elektrotechnických znalostech.
:-)


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 16:14
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Tak jsem zvědavý jak se Ti pokus zadaří, prima, dej pak vědět výsledky.


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 16:17
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Roman, moznosti je milion:). Me se libi ten nouzovy, jako trosecnik uz vis co potrebujes:).


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 16:53
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 03.02.2012, 07:54
Příspěvky: 187
makrobiotik dosažený půst 21 dnů
Reputace: +118
Mirek, super že si to sem dal. Práve som si lámal hlavu, ako si vyrobiť destilátor.

Z toho môjho kúpeného začala nejak zapáchať voda. Ako keby sa nerez trubka otočená okolo ventilára, nejak veľmi
prehrievala a uvoľnovala niečo do vody. Neviem či je to možné, no voda je citeteľne iná ako bola predtým.
Keď som destilátor rozobral, bol vnúry dosť zaprášený...

_________________
http://www.vitazdroje.eu
Oni môžu, lebo si myslia že môžu...


Hodnocení: 0
ned 12.02.2012, 19:52
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
north108 píše:
...Neviem či je to možné, no voda je citeteľne iná ako bola predtým.
Keď som destilátor rozobral, bol vnúry dosť zaprášený...
Jestli by to mohlo být složkami rozpuštěnými v původní vodě (chlor, zápach z potrubí atd.), tak by mohlo pomoct vylít vodu ze začátku destilace (těkavé složky s nižším bodem varu) a pak z konce destilace (tj. nedestilovat do konce, aby se tam nepřidaly složky s vyšším bodem varu). Nebo alespoň destilku pak ještě převařit.


Hodnocení: 0
ned 12.02.2012, 20:24
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 03.02.2012, 07:54
Příspěvky: 187
makrobiotik dosažený půst 21 dnů
Reputace: +118
Mirek píše:
Jestli by to mohlo být složkami rozpuštěnými v původní vodě (chlor, zápach z potrubí atd.), tak by mohlo pomoct vylít vodu ze začátku destilace (těkavé složky s nižším bodem varu) a pak z konce destilace (tj. nedestilovat do konce, aby se tam nepřidaly složky s vyšším bodem varu). Nebo alespoň destilku pak ještě převařit.

vodu mám priamo z čistého potôčika, no jej zloženie neviem aké je. Rozhodne však skúsim to čo píšeš, a budem piť len ten stred... to je ako pri urine :)

_________________
http://www.vitazdroje.eu
Oni môžu, lebo si myslia že môžu...


Hodnocení: 0
ned 12.02.2012, 20:35
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
north108 píše:
Mirek, super že si to sem dal. Práve som si lámal hlavu, ako si vyrobiť destilátor.

Z toho môjho kúpeného začala nejak zapáchať voda. Ako keby sa nerez trubka otočená okolo ventilára, nejak veľmi
prehrievala a uvoľnovala niečo do vody. Neviem či je to možné, no voda je citeteľne iná ako bola predtým.
Keď som destilátor rozobral, bol vnúry dosť zaprášený...
Vycisti, vyfoukej stlacenym vzduchem, ocisti lopatky vrtulky a promazni motorek ventilatoru:).
Taky zkus povarit vodu s octem nebo citronem, aby profucela tu trubku (idealne chvili s odpojenym vetrakem at to protahne ta para) pak vylij ven, pripadne zopakuj a nekolikrat potom projed cistou vodou, zapoj vetrak a uz normalne.
Nadobu vycisti taky octem, nebo citronovou stavou.


Hodnocení: 0
ned 12.02.2012, 23:49
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 03.02.2012, 07:54
Příspěvky: 187
makrobiotik dosažený půst 21 dnů
Reputace: +118
Cef píše:
Vycisti, vyfoukej stlacenym vzduchem, ocisti lopatky vrtulky a promazni motorek ventilatoru:).
Taky zkus povarit vodu s octem nebo citronem, aby profucela tu trubku (idealne chvili s odpojenym vetrakem at to protahne ta para) pak vylij ven, pripadne zopakuj a nekolikrat potom projed cistou vodou, zapoj vetrak a uz normalne.
Nadobu vycisti taky octem, nebo citronovou stavou.

ok, skusim, uz som to vysaval priemyslenym vasavacom, no lepsie bude dat obeh na vyfuknutie.
Ten motor premaznut, normalnym kuchynskym olejom, alebo niecim specialnym? Ten ventilator staci vysraubovat von, docasne, alebo je sikovnejsi sposob?
vdaka

_________________
http://www.vitazdroje.eu
Oni môžu, lebo si myslia že môžu...


Hodnocení: 0
pon 13.02.2012, 10:55
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Boze chran, zadrz s mazanim !!:)
Stolnim olejem to pojede chvilku a uz to nikdo po case nerozlepi, dej olej na kola, sici stroje, motorovy olej, hodinarsky.
-------------------
To docasne odpojeni - neni tam kabel k te hlave co se zasouva dolu nekam do toho stroje ?
Melo by stacit podle me vytazeni, ale nejsem si jist jestli to nema blbuvzdornou ochranu pri absenci pripojky hlavice, vyzkousej:).


Hodnocení: 0
pon 13.02.2012, 12:19
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 03.02.2012, 07:54
Příspěvky: 187
makrobiotik dosažený půst 21 dnů
Reputace: +118
Cef píše:
Boze chran, zadrz s mazanim !!:)
Stolnim olejem to pojede chvilku a uz to nikdo po case nerozlepi, dej olej na kola, sici stroje, motorovy olej, hodinarsky.

oki, boh uchranil :-) , takze som to este nemazal. Mam olej na siace stroje, tak dam tym.

pozeral som tie kable na odpojenie, su tam dost namackane, tak radsej ich necham tak...
No podarilo sa mi dat prec celu nerez trubku, tak tu by som mohol prestriekat zvnutra horucou octovou vodou, alebo ju
skusim dat do hrnca s vriacou vodou... dik :ok:

_________________
http://www.vitazdroje.eu
Oni môžu, lebo si myslia že môžu...


Hodnocení: 0
pon 13.02.2012, 20:37
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Taaak, super:). Muzou v ni byt usady podobne jako v kotli dole, kdyz varis destilku:).
Taky bych to povaril v octu, nalozil na den treba potom do citronove vody (kvuli pachu octa) a uvidis:).


Hodnocení: 0
úte 14.02.2012, 17:16
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor

Registrován: stř 26.09.2012, 13:59
Příspěvky: 6

Reputace: +1
Pánové chtěl bych se zeptat jaký máte názor na konstrukci:Nerezový tlakový hrnec s vyvrtaným otvorem pro CAT DN8 s koncovkou se závitem o délce 3m ?? Něco jako http://voices.yahoo.com/eco-living-own-home-water-distiller-1397835.html?cat=51 . V tom hrnci bude asi vyšší teplota. Může to být na škodu?


Hodnocení: 0
stř 26.09.2012, 14:12
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Masinka pekna to je na te fotce:)
Tlakac by mel byt ok jako vyvijec pary, to me sveho casu taky napadlo pouzit (+ohrev plynem), ale dal jsem pak prednost elektrice.


Hodnocení: 0
stř 26.09.2012, 14:34
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Já myslím že dobrý, jen bych řekl, že ta trubka možná bude krátká, protože hrnec (a vařič) bude dost sálat horko a bude potřeba to chladit hodně stranou, takže asi ještě nějaký metr navíc na přívod k chladiči. Stojí pak už za zváženou, zda chladič neudělat průchodem větší nádobou s vodou (spirála jdoucí shora dolů), což je pak už vlastně úplně klasický domácí destilátor (už by se mohl někdo ptát, zda v tom hrnci nebyly meruňky :-) ).

Táta kdysi měl domácí palírnu kterou tvořil uzavřený tlakový mosazný hrnec velký asi 20 litrů, z toho nahoru mosazná trubka která šla vedle do plastového barýlku s vodou (asi tak také 20 litrů), skrz něj stočená do spirály a dole odkapávalo otvorem ven.


+Cef Hodnocení: +1
stř 26.09.2012, 14:35
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
To jo, v hrnci uz by to slo, po malych davkach, ze jo ? Rekneme kazdej den stamprlicku - dve na zdravicko:).
No co si kdo da do hrnce to z toho vydestiluje, ze jo :).


Hodnocení: 0
stř 26.09.2012, 14:38
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Ponožky.


+Lenuška Hodnocení: +1
stř 26.09.2012, 14:39
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Jo, dobrou chut preji Spojene Jihomoravske Kanalni a Fekalni, bleah .. :mrgreen:


Hodnocení: 0
stř 26.09.2012, 14:55
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor

Registrován: stř 26.09.2012, 13:59
Příspěvky: 6

Reputace: +1
Pánové potřebuju radu s těsněním. Nakonec jsem svůj destilátor realizoval s pomocí hrnce na vaření. Víko mám utěsněné červenou potravinářskou hadicí. Z destilky je to furt cítit. Myslíte, že se to vyvaří nebo je to nevhodné? Případně jak bych to mohl utěsnit jinak?


Hodnocení: 0
pon 05.11.2012, 11:06
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Mel jsem tam kdysi gumu z nejakeho papinaku, musis vyzkouset co Ti sedne.


Hodnocení: 0
pon 05.11.2012, 12:53
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Mně trvalo vyčichnutí plastů týden destilace. Asi to snad přece musí někdy vyčichnout. (i když nepotravinářský silikon ani po týdnu nevyčichl).


Hodnocení: 0
pon 05.11.2012, 13:14
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte 31.07.2012, 19:04
Příspěvky: 550
Bydliště: Horšovský Týn
pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
Tak jsme si domů pořídili odvlhčovač. Po rekonstrukci bytu se nám začala objevovat plíseň v místech, kde dříve nebyla. A při měření vlhkosti jsem zjistil, že se tam pohybuje vlhkost nad 70%. Po vyvětrání sice klesne, ale potom do hodiny - dvou opět stoupne.

Ale píšu o tom hlavně kvůli tomu, že si myslím, že by měla z odvlhčovače téct destilovaná voda. Zatím jí používám pouze jako technickou. Do žehličky, do parního hrnce, …
Ale uvažuji o pití. Trošku jsem ochutnal. Chuťově to nebylo špatné. Ale netuším, z čeho by mohl být výparník udělaný, takže raději se do většího pití nepouštím.
Přemýšlím o tom, jak to zkontrolovat jestli je vhodná k pití. Nebo jestli koupit například filtr s aktivním uhlím a přes něj jí prohnat?
Máte někdo s tímto zkušenost.
Dík za reakce.

_________________
Sedm miliard lidí na planetě = sedm miliard cest.

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.


Hodnocení: 0
čtv 07.02.2013, 19:12
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
To je jako bys pil dešťovku nebo rozpouštěl námrazu z ledničky - pochytalo to všechny možné nesmysly ze vzduchu.


+ANTONÍN Hodnocení: +1
čtv 07.02.2013, 19:18
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte 31.07.2012, 19:04
Příspěvky: 550
Bydliště: Horšovský Týn
pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
Tohle mě vůbec nenapadlo.
No filtr to sice má, ale to pochytí jen hrubý prach. Ty mikročástečky tam asi zůstanou.
Dík Pando za reakci.

_________________
Sedm miliard lidí na planetě = sedm miliard cest.

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.


Hodnocení: 0
čtv 07.02.2013, 19:57
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Destilátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř 30.05.2012, 09:32
Příspěvky: 1961

Reputace: +992
Je to i nebezpečný, taková voda je plná bakterií.


Hodnocení: 0
čtv 07.02.2013, 22:54
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz