Čerstvá naklíčená semena jsou výborným zdrojem živin. Obzvláště při vitariánské stravě mohou být významnou složkou jídelníčku - jsou zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a enzymů. Údajně v některých východních klášterech jsou jediným zdrojem potravy tamních mnichů.
Chceme-li konzumovat klíčky syrové (aby neztrácely své prospěšné živiny, především enzymy, které se ničí zahřátím nad 40°C), pak jsou nejvhodnější tato semena: fazolky mungo, hrách, čočka, cizrna (slovensky cicer, jinak též římský hrách), fazole adzuky, ředkvička, slunečnice. Kromě munga a adzuky nejsou jiné fazole vhodné - jsou v syrovém stavu jedovaté. Ale chcete-li klíčky tepelně upravovat, pak lze použít i např. sójové boby či fazole.
Klíčky lze zakoupit i již naklíčené - nevýhodou je, kromě značně vysoké ceny, že mohou být tepelně upravené, aby se zastavilo jejich klíčení. Proto není nad to si připravit klíčky čerstvé, vlastníma rukama. Semena k tomu lze běžně zakoupit v supermarketech. Většina běžně prodávaných je v klíčivém stavu, ovšem může se stát, že u některé značky výrobce semena tepelně upravuje a tím by znemožnil jejich klíčení. Nevhodným zdrojem jsou semena určená k výsadbě - bývají často namořená a tím nejedlá.
Naprosto bezkonkurenčními klíčky jsou mungo fazolky (půlkilový sáček za asi 35 kč). Klíčí velmi snadno a rychle a jsou i velmi chutné. K jejich vyklíčení může stačit při spěchu i jen 24 hodin. Podobně rychle klíčí čočka, která je chuťově o stupínek na tom hůře (může být nahořklá). Mungo (nebo čočka) je proto výborným zdrojem stravy na cestách (pokud se např. chcete stravovat i na cestách vitariánsky). Stačí, když si sebou vezmete pytlík s fazolkami mungo, skleničku na namáčení a krabičku na klíčení (zatímco jedna várka klíčí, další se už namáčí) - a máte denní přísun vitariánské stravy zajištěn, aniž sebou musíte tahat bágl ovozelu.
Příloha:
cizrna.jpg [ 6.68 KiB | Zobrazeno 17768 krát ]
Dále celkem dobře klíčí hrách, ten už vyžaduje pečlivější proplachování aby nezačal zapáchat. Podobně cizrna, ta je na možnost zahnívání ještě choulostivější. Osobně jsem již vzdal klíčení adzuky - kromě toho, že se klíčení nedařilo (dřív se začala kazit), tak ani chuťově mi naklíčená nechutnala.
Semínka musíme před klíčením namočit, aby nasála vodu. Namáčení provádíme od půl dne do jednoho dne. Mungo fazolkám stačí při spěchu jen pár hodin - ale chceme-li důkladně, tak nedostatečné namočení poznáme podle občasného výskytu nenabobtnaných malých semínek. Namáčet můžeme ve skleničce nebo v klíčící misce.
Já klíčím v plastových krabičkách s víčkem, ve kterých se prodává maso. Někomu plast vadí, ale myslím si, že za těch pár hodin se téměř nic z plastu do klíčků nevstřebá. V těchto miskách nechám klíčky nejdříve namáčet, nejlépe přes noc. Pak vodu sliji a nechám klíčit. Při klíčení je třeba, aby klíčky zůstaly ve vlhku, tj. neměly by zůstat v otevřené krabičce (někdo proto misku přikrývá jen látkou). Příliš vlhka jim ale také nesvědčí - nesmí zůstat ponořené ve vodě, protože potřebují vzduch. Měly by zůstat v "příjemné" pokojové teplotě, špatně klíčí v chladu. Neměly by zůstat ani ve tmě, ani na slunci.
Je třeba dát do krabičky jen malé množství klíčků, aby je bylo možné při klíčení rovnoměrně rozprostřít na výšku vrstvičky 1 až 2 semínek. Na dně je dobré nechat slabou vrstvičku vody, aby nezůstaly úplně na suchu, ale přitom semínka nesmí být ponořená, aby měla dostatek vzduchu (jinak mohou začít zahnívat).
Během klíčení je třeba klíčky proplachovat. U fazolek mungo stačí jednou denně (při rychlém 24hod klíčení není třeba propláchnout vůbec), jiné klíčky mohou vyžadovat proplachování několikrát denně (např. cizrna), jinak mohou začít zapáchat. Klíčky jsou jedlé, dosáhnou-li zhruba takové velikosti, jako je velikost semínka. Je možné v klíčení pokračovat dál (např. sójové boby mívají klíčky o délce několika cm), ale některé typy semínek mohou být po větším naklíčení nechutné (hořké). Klíčky se konzumují celé - klíček i se semínkem.
Zajímavé návody na klíčení jsou zde, autor klíčí v PET lahvích:
http://hobby.idnes.cz/lusteninove-klick ... -domov_mce