Ahoj všichmi "postiženi"
Potíže začaly v roce 1991 urvanými vazy a 1.operací. Jsem bývalý sportovec, který i s temi porouchanými koleny pak sportoval ještě cca 12 let. 2011 jsem měl diagnostikovánu artrózu obou kolen. To už jsem dávno nemohl behat a mel neustálé potíže s otokama. Artróza na levém 2.-3. stupně, na pravém 3.-4. Rok 2011 byl nejhorší a já jej prožil skoro celý s bolestma a nateklýma kolenama. Tak jsem už asi po desáté podstoupil v roce 2012 artoskopickou revizi obou kolen. Ale jak po první, tak po druhé atroskopii jsem měl problémy s otokama pri rehabilitací. Vždy to trvalo 3 měsíce namísto 3-4 týdnu u většiny podobných artroskopických zákroků.. Cítil jsem, že takhle to dál nepude a na vozíku nebo s umělými klouby skončit nechci a operace a tradiční léčbu už taky nechci, protože dlouhodobý stav byl jen horší a horší. Navíc to žralo dost penez za soukromé kliniky(klasické nemocnice termínově, prostředím, odborností a ochotou personálu no comment)..
Byl jsem momentálne bez práce a mel čas. Tak jsem si uvedomil, že mám šanci a čas zastavit se, popřemýšlet a pokusit se něco zásadně změnit k lepšímu, vyzkoušet něco nového. Začal jsem brouzdat po netu, číst, poslouchat a sledovat různé alternativní způsoby léčby, navštívil několik seminářů, kurzů.. A mysl se otevřela. Narazil jsem na článek Jaroslava Duška, ve kterém se zmiňoval o léčivých účincích půstu o vodě s více než 20-letými osobními zkušenostmi. Tato metoda mne nejvíce oslovila, protože je velmi praktická, osobní, intimní, čistá a taky ušetrí množství času a u jiných alternativ mnohdy zbytečne vyhozených penez

Takže od roku 2012 jsem prošel nekolika pustama postupne od 1-denních až po 14-denní. Abych ale poznal účinky léčebného pustu do hloubky a získal vlastní zkušenosti, potrebuji a rád bych to postupne dotáhl na 40.
Pust jako léčebná metoda mne zatím nezklamala a pomohla mi zbavit se ruzných neduhu. (viz
Rorobo - Muj dennik pustu). Co se týče mých kolen, tak ty jsou dnes v mnohem lepším stavu. Nevím, nakolik je to "zásluha" pustu, zmeny životního stylu a mých programu v hlave anebo tím, že jsem úplne prestal chodit k doktorum. Realita je ale taková, že bolesti a otoky zmizeli a koleno mi nateklo snad jen 1, když jsem slítl z kola a praštil s ním o kámen a pak tuším jeste 1, když jsem to na kole s celodenní záteží a ježdením kopcu prehnal a precenil..
Proč jsem ale založil tohle téma je, že bych se rád poučil od lidí, kterí mají zkušenost se stejnou diagnózou a úspečnou léčbou a taky naučil neco nového od lidí, kterí ví jak na obnovu chrupavek pťírodní cestou. Rád bych totiž v živote znovu zažil pocity z behání a tak budu rád za všechny pozitivní vedomosti, zdroje a osobní zkušenosti