Na hlavní stránku  
Právě je sob 19.07.2025, 08:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Ukončení půstu

Reputace: 0
Asi 2 roky jedu přerušovaný půst 20/4. Poslední půl rok zkouším delší půsty, nyní budu končit svojí první 30-ku. O návratovce jsem nikdy neslyšel, až zde na fóru, kde poslední týdny pročítám starší příspěvky. Nejedu půst o vodě (každý den kávička + 2 lžičky kokos. olej, máslo, smetana) + občas vývar (viz. Jason Fung). Po první 14-ce jsem pocitově jedl normálně už po třech dnech (jím hlavně zeleninu, oříšky, špek :delicacy:, sýry, šunka, párkrát do týdne vajíčka, maso).

1) Je potřeba dodržovat návratovku, jak je zde popsáno?

2) Mám kyselinu močovou 730, upraví se po ukončení půstu?

Hodnocení: 0
stř 02.07.2025, 19:35

(mod)
 Odkaz na příspěvek Re: Ukončení půstu

vegan
Reputace: +166
Ideš diétu/detox podľa svojich pravidiel. (To, čo robíš, nie je pôst.)
"Návratovka", ktorú autor "návratovky" popisuje a odporúča, je postupný návrat k jedlu po vodovom pôste.
Ty ješ, tak nemá zmysel hovoriť o postupnom návrate k jedlu v Tvojom prípade.

+Panda Hodnocení: +1
čtv 03.07.2025, 06:31

Reputace: +37
detox píše:
Ideš diétu/detox podľa svojich pravidiel. (To, čo robíš, nie je pôst.)
"Návratovka", ktorú autor "návratovky" popisuje a odporúča, je postupný návrat k jedlu po vodovom pôste.
Ty ješ, tak nemá zmysel hovoriť o postupnom návrate k jedlu v Tvojom prípade.

Angus Barbier držel půst pod lékařským dohledem 382 dní a zhubl přes 100kg. Pil však čaj a kávu (a vitamíny a sůl).
Jeho prvním jídlem je vařené vejce s chlebem a máslem a šálek černé kávy.

Jaký má smysl tvůj "čistý" půst? Ego maniakální (viz Mácha a jeho problémy s leteckou komunitou). Pokud jde něco pro organizmus snázeji má se to udělat snázeji.

pon 07.07.2025, 16:27

(Mirek, admin)

Reputace: +1713
Zdeněk: Ano lze držet cokoliv, ale jde o to, že když se něco někomu radí, tak se musí zvolit varianta, která bude pro každého bezpečná. To znamená stanovit pevná pravidla a vyžadovat jejich dodržování. Protože lidi obvykle dělají experimenty a všemožné čachry a velmi často na to doplatí. To se i zde na fóru stalo už mnohokrát. Platí: "Pokud víš a troufáš si zodpovídat sám za sebe, neptáš se, je to tvůj risk jak si zajistíš bezpečnost. Pokud se ptáš, znamená to že nevíš, v tom případě dodržuj bezpečná pravidla." To že někomu fungovalo něco úplně nestandardního vůbec nic neznamená, protože 99% lidí to nebude vyhovovat a může to pro ně být nebezpečné. ... Znalý a zkušený půstař si může troufnout i na Máchovu zrychlenou návratovku, ale už musí vědět jak jeho tělo bude reagovat.

pon 07.07.2025, 17:52
Profil Zobrazit autorovy stránky

Panda: Držel jsem půst jen o vodě 3 i 4 týdny. Vím dobře co je to návratovka, pokud bych tehdy absolvoval návratovku ala Angus Barbier, mělo by to těžké následky.

A pak jsem začal zkoušet co Honza45. A všechny těžkosti s návratovkou zmizely. Přitom léčebný efekt je stejný, Breussova dieta prokazatelně vyléčila i rakovinu.

Tak jaký má smysl tu vyvyšovat destilkový či vodní půst? Zcela vyhasnout trávicí oheň a pak ho pomalu a složitě rozhořívat. Úzkostně podle pravidel (Svědků půstovových, s jejich učiteli/věrozvěsty).
Ani k breathariánství to není optimální cesta, mimochodem.

pon 07.07.2025, 18:29

(mod)

vegan
Zdeněk píše:
Panda: Držel jsem půst jen o vodě 3 i 4 týdny. Vím dobře co je to návratovka, pokud bych tehdy absolvoval návratovku ala Angus Barbier, mělo by to těžké následky.

A pak jsem začal zkoušet co Honza45. A všechny těžkosti s návratovkou zmizely. Přitom léčebný efekt je stejný, Breussova dieta prokazatelně vyléčila i rakovinu.

Tak jaký má smysl tu vyvyšovat destilkový či vodní půst? Zcela vyhasnout trávicí oheň a pak ho pomalu a složitě rozhořívat. Úzkostně podle pravidel (Svědků půstovových, s jejich učiteli/věrozvěsty).
Ani k breathariánství to není optimální cesta, mimochodem.

Zdenèk,
keď nečítaš s porozumením, a primýšľaš si niečo, čo nebolo napísané,
tak diskusia s Tebou má práve taký zmysel, ako diskusia o potrebe "návratovky po vodovom pôste" u niekoho, kto vodový pôst nedržal.

pon 07.07.2025, 19:12

detox: Honza45 se ptá na potřebu dodržovat návratovku, jak je zde popsáno, protože s ní má úplně jiné zkušenosti. A ty mu napíšeš, že nedrží půst.

Ptám se, jaký má tvá odpověď smysl?
Odpovím ti sarkasticky, v hyperbole: smysl je v náboženství Svědků půstovových. Jiný smysl (detoxikační či jiný zdravotní) totiž nemá, protože ten už je pokryt mírnějším půstem, než je půst vodový.

Mě nezajímá tvoje víra, mě zajímají výsledky. Proto předkládám konkrétními fakta (lze dohledat i vědeckou studii o půstu Anguse Barbiera) a konkrétní osobní zkušenost. Pokud jako protiargument stále poukazuješ na čistotu vodního půstu, možná by stálo za to pouvažovat o návštěvě psychologa.

pon 07.07.2025, 19:45

Reputace: 0
Díky za reakce. Jsem zde abych půst o vodě zkusil (i suchý). Většinu fyzických i duchovních prožitků jsem zažil i na "kafíčkovém půstu" :)
Vypnout trávení se mi zdá divné, ale to se mi zdálo i nejíst, než jsem to vyzkoušel. Každopádně založím si deník, určitě to někomu pomůže v začátcích.

Ještě mám dotaz - týden už jím, nabral jsem asi kilo denně, jsem mírně oteklý. Předpokládám je to hlavně voda a časem se to upraví? Zkusím den, dva bez jídla....
Také mívám chuť na vodu z kysaného zelí :->

čtv 10.07.2025, 14:43

(mod)

vegan
Ješ soľ?
Keď ješ soľ, tak vieš, z čoho si "oteklý".

+Panda Hodnocení: +1
čtv 10.07.2025, 14:59

Já jsem si dal šťávu z kysaného zelí 2. den návratovky po 4 týdenním vodovém půstu. Pamatuju si, že mě v krámě úplně jakoby přitáhla k sobě. :-) Doma jsem odstřich růžek a lačně vypil. Pak mě napadlo se podívat na obal - tybláho, byla v tom sůl! (ty sis odstřelil ledviny, zhrozili se ve mě Máchovci). Nestalo se vůbec nic, cítil jsem se dobře.

Toho výše zmíněného Barbiera doktoři měřili a podle měření mu během půstu ordinovali sůl (plus tuším ještě nějakou formu hořčíku).

Jedna z příčin otoků může být draslíko sodíková pumpa, při celkové demineralizaci (vzpomínáte na destilkového půstaře Martina co skončil v nemocnici na remineralizačních kapačkách?) pak mírný příjem sodíku (NaCl = sůl) může poměr Na/K narušit.

úte 15.07.2025, 19:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]