Na hlavní stránku  
Právě je čtv 06.02.2025, 21:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Maso a proč NE

Reputace: +84
Renáta píše:
jardeur píše:
nemuzes prece stridat zeleninu + ovoce po 7 dni a pak hura,,,)
cili co k tomu,,,,dejme tomu 4,7,5,6 den ....aby sedmy uz ses nemusel hlidat a neco nepotentil )

O čo to majú jednoduchšie vitariáni! ;-) Nemusia riešiť túto otázku, akurát si ku koncu zobnú už viac semienok a orechov a sú si istí, že nič nepotentili :-)
Čo máš inak za stravu, že to musíš riešiť? Jedávaš ešte aj mäso a podobné...?

ahoj renatka,,no jiste ze obcas do sebe hodim sem tam jeste kus masa...snazim se to prirozene omezovat,,,cili tak jednou dvakrat tydne max))
nicmene pri mem fyzickem vykonu prozatim muj motor na jine palivo jet neumi a velmi brzy by chcipnul )))
ale pritelkyne je vegetarianka,,,tak si davame vikendy bezmase zcela ...vsecko postupne ))
cili to zatim resit musim )))
preji pekny den )

Hodnocení: 0
stř 29.02.2012, 17:21
 Odkaz na příspěvek Re: Martin - Cesta ku 40 dnovemu postu - Kalendar

vitarián dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +733
jardeur píše:

ahoj renatka,,no jiste ze obcas do sebe hodim sem tam jeste kus masa...snazim se to prirozene omezovat,,,cili tak jednou dvakrat tydne max))
nicmene pri mem fyzickem vykonu prozatim muj motor na jine palivo jet neumi a velmi brzy by chcipnul )))
ale pritelkyne je vegetarianka,,,tak si davame vikendy bezmase zcela ...vsecko postupne ))
preji pekny den )

Čauko, Jarko. Tak to hej. To chápem, že musíš riešiť. Hm, zvláštne ako to mám v tej hlave čudne uložené, že mi nezapína, že ľudia, ktorí pôstujú, ešte aj jedia mäso. Asi to bude tým, že po 15tich rokoch bez mäsa moc nechápem, prečo ho druhí potrebujú.
Inak môj syn v období, keď nejedol mäso, vyhrával ešte za žiakov dlhé zjazdy v K1 na divokej vode (teda vyhráva ich u nás stále, aj keď mäso už zasa je - no teším sa, že raz z neho zasa bude bezmäsitý človiečik, ako on tvrdí). To s tou potrebou mäsa kvôli fyzickému výkonu je PMN len mýtus.

+Panda Hodnocení: +1
stř 29.02.2012, 17:39

Reputace: +9
Renáta píše:
Tak to hej. To chápem, že musíš riešiť. Hm, zvláštne ako to mám v tej hlave čudne uložené, že mi nezapína, že ľudia, ktorí pôstujú, ešte aj jedia mäso. Asi to bude tým, že po 15tich rokoch bez mäsa moc nechápem, prečo ho druhí potrebujú.

Reni , potrebuju ho pretoze este nedokazu potiahnut na vita a vacsina z nich na mase vyrastala a telo ho este vyzaduje nic viac ;-)

stř 29.02.2012, 17:43

Renáta píše:
jardeur píše:

preji pekny den )

Čauko, Jarko. Tak to hej. To chápem, že musíš riešiť. Hm, zvláštne ako to mám v tej hlave čudne uložené, že mi nezapína, že ľudia, ktorí pôstujú, ešte aj jedia mäso. Asi to bude tým, že po 15tich rokoch bez mäsa moc nechápem, prečo ho druhí potrebujú.
Inak môj syn v období, keď nejedol mäso, vyhrával ešte za žiakov dlhé zjazdy v K1 na divokej vode (teda vyhráva ich u nás stále, aj keď mäso už zasa je - no teším sa, že raz z neho zasa bude bezmäsitý človiečik, ako on tvrdí). To s tou potrebou mäsa kvôli fyzickému výkonu je PMN len mýtus.

však jo, ja si taky myslim ze je to jen v hlave,,ale zatim hlava ridi motor,,,,,,cili musis upravit ridici jednotku aby byl motor schopen
jet na jine palivo )))
a ta moje jiz take neni nejmladsi nez aby to slo skokove jako u o 20 let mladsiho cloveka...
a opravdu,, ver mi ze po 12hodinach boje s ledy na řece po pás v ledový vodě prostě jdes,,a jis co je,,,a nepremyslis )))
nastesti mam maso od mistniho kamarada,,cili vim co krmi a ze veterinare nenavidi )))) tak se utesuji ze aspon tusim co v tom masu je a neni )))

stř 29.02.2012, 17:58

jardeur píše:

a opravdu,, ver mi ze po 12hodinach boje s ledy na řece po pás v ledový vodě prostě jdes,,a jis co je,,,a nepremyslis )))
nastesti mam maso od mistniho kamarada,,cili vim co krmi a ze veterinare nenavidi )))) tak se utesuji ze aspon tusim co v tom masu je a neni )))

Veru ti to aj verím, iste ťažká práca.
Veď práve, že jeme a nepremýšľame, neboj sa, poznám to dôverne, aj keď teda nie s mäsom - chce to byť na také situácie pripravený ;-) Nie som žiadna svätica, tak to neber ako kritiku, to rozhodne tak nie je. Sama mám čo robiť so sebou, než aby som hodnotila druhých.
Inak to je fajn, že máš dobrý zdroj mäsa. Iste je to dôležité. Akosi to tak vnímam, že menej uškodím mojim blízkym, keď im dám zjesť nebio ovozel, ako keď ich budem kŕmiť vajíčkami sliepok chovaných v halách (tam stačí si kuknúť jeden dokument a človeku srdce krváca nad ľudskou krutosťou voči živým tvorom - nechcem byť toho súčasťou a mrzí ma naša spotrebiteľská ľahostajnosť).

stř 29.02.2012, 18:08

mila renatka,,
sam mam shodou okolnosti zemedelku jeste za sociku ,,,,a ja se ucil ze kure zije 10 tydnu nez se dozije 1kg hmoty na kráme,,
tolik myslim hovorila norma,,,,,jeste za me prisly brojleri,,,6 tydnu,,,a ted jsou kurata 16-19 dni stare,,
a pak mi nekdo tvrdi ze ji jen bile kureci maso ze je zdrave )))

jak rikam vse postupne...pro kazdeho je dle me cesta jina, osobni,,,,to je na tom mozna i to hezke, nicmene clovek podvedome hleda berlicku v podobe nekoho kdo uz prosel a vi...a da navod...i kdyz jak rikam universalni dle me neni.....kazdeho boj,,a kazdy dojde jinak daleko

stř 29.02.2012, 18:17

(Mirek, admin)

Reputace: +1702
jardeur píše:
...a ted jsou kurata 16-19 dni stare,,
a pak mi nekdo tvrdi ze ji jen bile kureci maso ze je zdrave...
Na to stačí vidět film "Potraviny a.s." a člověka přejde chuť na kuře.

+Cef Hodnocení: +1
stř 29.02.2012, 18:22
Profil Zobrazit autorovy stránky

Áno Jarko, každý máme svoju cestu. Mne sa to ľahko vraví, pokiaľ ide o mäso. Nemohla som ho jesť zo zdravotných dôvodov, bolo mi po ňom veľmi zle, tak sa mi ľahko zvyklo byť bez neho (predsa len sa človek radšej cíti dobre, ako zle). Tak by som priala mojim chlapom, aby aj im bolo zle z mäsa, aby sa ho tak ľahko vzdali ako ja. No, že som dobrák od kosti? ;-) :-)
(S tým bielym mäsom, svätá pravda - je to tak zaužívané. A lekári všade vypisujú, dávajte deťom najmä mäso z krátko žijúcich zvierat, lebo počas krátkeho života sa v ňom nestihlo kumulovať veľa toxínov... :roll: )

stř 29.02.2012, 18:27

Martin píše:
Renáta píše:
Tak to hej. To chápem, že musíš riešiť. Hm, zvláštne ako to mám v tej hlave čudne uložené, že mi nezapína, že ľudia, ktorí pôstujú, ešte aj jedia mäso. Asi to bude tým, že po 15tich rokoch bez mäsa moc nechápem, prečo ho druhí potrebujú.

Reni , potrebuju ho pretoze este nedokazu potiahnut na vita a vacsina z nich na mase vyrastala a telo ho este vyzaduje nic viac ;-)

No, áno, chápem. A obdivujem každého, kto dokáže vybojovať tento boj. Klobúk dole! :ok:
Tak by som sa vlastne mala rozhodnúť, či chápem alebo nechápem, že? :lol:

stř 29.02.2012, 18:28
 Odkaz na příspěvek Re: Maso a proč NE

Ahojte, rada by som sa vás opýtala, ako ste dospeli k životu bez mäsa (či už ste vegetariáni, vegáni, MB, vitariáni atď, ak teda ste). Či vás k tomu priviedli zdravotné dôvody alebo etický princíp. Mňa k vylúčeniu mäsa pred 15 rokmi priviedli zdravotné problémy a až po dlhých cca 5 rokoch života bez mäsa mnou prenikli tie etické dôvody. Teraz prevládajú nad všetkým ostatným. (Aj keď aj predtým ma trápilo utrpenie zvierat.)

úte 03.04.2012, 14:03

(Mirek, admin)

Tak to podobně, u mne nejdříve přesvědčení (při přechodu na vitariánství), že maso je pro mé zdraví škodlivé. Rok to bylo s pocitem, že mně škodí a na zvířatech mi nezáleželo. A teprve potom až přišlo etické přesvědčení, až po pár shlédnutých videích a uvědomění si, že to jsou živí tvorové. Dnes už je u mne etické přesvědčení mnohem silnější než zdravotní. Asi hlavně kvůli izolaci spotřebitele od "výrobního" procesu - vidí jen výsledek, stravu co mu předkládají v úhledném balíčku, a nenapadne ani uvažovat co tomu předcházelo. Kdybych si měl maso získávat vlastníma rukama, tak bych ho nikdy do jídelníčku nezařadil.

Bývalý spolužák ze střední školy je od ukončení školy vegetarián - protože jako veterinář se dostal do provozů a tam to viděl v praxi, což ho nadobro odradilo.

+Cef, +Renáta Hodnocení: +2
úte 03.04.2012, 14:16

(Honza)

vitarián dosažený půst 14 dnů
Reputace: +107
Podlr mě je nejhorší ta neúcta ke zvířatům. Když si indiáni ulovili v divočině zvíře, poprosili ho o odpuštění, tak to ještě beru. Stejně tak šelmy zabijí nejslabší kusy stáda a tím stádu vlastně pomáhají. Ale pěstovat zvířata zavřená, otročit je, aby dávali mléko, snášeli vajčka nebo pro maso je podle mne hnus :nausea:

pát 06.04.2012, 16:50

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Renáta

Cef píše:
Renáta píše:
Mame na chalupe majstra,musela som robiť maso. Joj, už velmi dávno som maso nepiekla. Som tak rada, že to nemusím jest... Papam naše rajcinky, uhorky, cukinky, to je úplně ine kafe,ina energia.
Jsem taky rad ze uz to nemusim, ale muzu, obcas, hihihi :).
Mrtvoly a jiná zombí, jo? Nejsem nekrofil. V příštím životě bychom mohli na talíři skončit my.

pát 03.08.2012, 18:41

Pandi,len Dufam,že v dalsom živote nebudem chrumkava cukinka...

pát 03.08.2012, 18:49

Reputace: +1217
Nooo, Pando nechci se hadat, ale ta mrkev talky zila, nez si ji vyrval ze zeme, pokojove kytky vnimaji kdyz s nima mluvis hezky, to ses na omylu:).
Kdyz uz tak jsme stejni nekrofilove, hihihi, to je franda, fo ? :)
Me tyhle extremni uvahy pripadnou uz prehnane ne-li zvracene:).

Nerikam eticke duvody - "co si nezabiju nesnim" to jeste beru, ze nekdo nestravi brutalni zachazeni se zviraty, to taky nemusim.
A nebo veri tomu, ze mu maso na 100% skodi uz i v malem (takrka homeopatickem) mnozstvi.
No a ono sila viry o tom uz jsme se bavili mockrat i tady co dokaze. ze ..
Kdyz uverim tomu, ze se neuzdravim (a rezignuju na zivot, nebo mam silne pochybnosti o lecitelnosti me nemoci) stane se mi to cemu jsem uveril .. cize myslim, ze to je veeelmi, velmi podobne:).

Pokud se neladuju masem dnes a denne a uzivam to "jako safranu", tj. malo a stridme, nemuze mi to ublizit az tolik, ze bych mel mensi sance na stejne douhy a zdravy zivot nez ten kdo se nuti do zdraveho jidla s pochybnostmi.
(viz ted treba nedavno podhozene pochybnosti o nezdrave fruktoze, ktera muze za vsecky neduhy co lide maji a pod.)

Vse co chi rict je ze "Vira Tva Te uzdravi" a nebo taky naopak.
Preju kazdemu jeho viru at je zdravy na tele i na duchu:).

pát 03.08.2012, 19:23

(Mirek, admin)

Cefe, představ si ale, že bys řekl - občas trochu lidského masa neuškodí. Ano, organismu to vadit nebude. Ale morálně by Ti to asi vadilo. A jaký je rozdíl mezi zvířetem a člověkem? Ve výši IQ? Takže můžeme jíst hloupé lidi? Nebo kdyby sis řekl - zítra si dám k obědu svého kamaráda hafíka. Nechtěl bys, je to kamarád. Takže ty co máme rádi nejíme, ale ostatní můžeme. Nebo možná proto že je to pes a psy nejíme, ale krávu jíme. Proč ten rozdíl? Jen kvůli zvyku, že "je to v naší společnosti tak obvyklé", žádný jiný důvod není.

Je to všechno otázka vyspělosti. Neandrtálci se možná jedli navzájem. Civilizovaní lidé přestali jíst lidi. No a více civilizovaní lidé nechtějí jíst ani zvířata, protože to jsou také myslící bytosti, které mají prožitky, myšlenky, sny, duši. Nejvyšším stupněm pak je nejíst (a nezabíjet) žádné živé tvory, tedy ani rostliny. Bohužel tuto schopnost breathariánství není snadné dosáhnout, je to otázka vlastního přežití, proto je nutné některé tvory pojídat - a protože máme možnost výběru, můžeme zvolit že budeme pojídat rostliny, které nemají tak vyspělé vědomí jako zvířata a lépe se s tím smíří. Jíst zvířata není otázka našeho přežití, máme tu možnost volby, proto je správné si zvolit. U většiny lidí je pojídání zvířat dokonce věcí požítků, chutí (a ne věcí hladu), a takové důvody by se daly snad považovat už i za hřích.

pát 03.08.2012, 20:19

Ked som před 15 rokmi prestala zo dna na den jest maso, moc som nerozumela etickým vegetarianom. Chcelo to čas, aby som tomu porozumela. Dnes inak vnímám slovo soucit. A tesim sa, ked vidím rodiny kaciciek na Dunaji. Tesia srdce a dusu. Je to omnoho vyzivnejsie,ako potěšit si zaludok.

pát 03.08.2012, 20:37

Pandi, lidozrouti si to rikaji:). Ale vazne ..
Takze odsoudime vsecky eskymaky, kterej cert jim nakukal zit tam kde nic neroste, ze .. jsou to brutalni primitivove a vrahouni na nejnizsim levlu a smytec.
A co treba Ty ? Denne zabijis nejake bakterie, nebo i (s vetsim IQ) nejake parazity, to jsou taky zviratka, ne ?
Nezajima te jejich utrpeni ? Jak to ? Nektere jsou dokonce "pratelske" ..
Ptas se spravne - kde je ta hranice mezi clovekem a kvetakem.

sob 04.08.2012, 11:15

Panda píše:
Jíst zvířata není otázka našeho přežití, máme tu možnost volby, proto je správné si zvolit. U většiny lidí je pojídání zvířat dokonce věcí požítků, chutí (a ne věcí hladu), a takové důvody by se daly snad považovat už i za hřích.
Na druhe strane na te volbe v nasich zemepisnych podminkach jak to tu pises neco je .. je to nase volba.

sob 04.08.2012, 11:53

Frantik,co keby som len trošičku pozmenila otázku v tvojom podpise: Co sa stane, ak si uvedomime,že vacsinu stresu, starosti a frustracie sposobujeme zvieratam my,ludia? (Myslim teraz zvieratam,ktore čaká smrt,aby sme sa zasytili na chvilku). Co myslíš?

sob 04.08.2012, 13:23

Myslim ze to nezmenim, neni to v mych silach.
http://www.novinky.cz/domaci/275040-na- ... sumci.html

sob 04.08.2012, 13:41

Neposielaj ma do Jordánska, pošli má za tým, kto stojí v tvojich topankach. Ty si ta zmena, ktorá je potřebná pre svět. Tvoja odpoved na tu otázku ma zaujima.

sob 04.08.2012, 13:52

Neni to v Jordansku, ale je to rybnik Jordan v Tabore, jenom detail:).
Stejne tak jako ten muj podpis ztrati smysl, kdyz tam misto lidi dosadime blechy, msice, nebo bakterie.
Taky nepremyslis a rozmacknes ji, nebo zahlusis postrikem a prijde Ti to normalni, zadne utrpeni.
Lidem co jedi zvirata to taky prijde normalni, ze je napred zabiji, cize taky zadne utrpeni.
Cize znovu, kde je hranice mezi clovekem a kvetakem ? To zase zajima me.

sob 04.08.2012, 14:44

Sorry za omyl,ale podobne články nie som schopna citat, preto uplne povrchne preletenie názvu ... a utek. Ale .naozaj je jedno,kde sa to deje. Smutné,že sa to vobec deje. Na tvoju otázku: riesenie je jest len spadnute plody, su medzi nami ludia, ktorí to takto citia a snazia sa realizovat. Chapem ich, rovnako ako chapem teba,že ešte nevies precitit, že nie je rozdiel medzi tvojim psikom, teliatkom či prasatom. Tiez som z toho kedysi "nerobila vedu". Potom sa stalo cosi,že som to precitila inak. Tvoja argumentacia mi je blízka, je to ako cez kopirak,ako sa to podobá aj mojim reciam spred cca 10 rokov.

sob 04.08.2012, 15:04

To je zajimava myslenka s temi spadlymi plody, neublizit ani jabku utrzenim, hmmm ..
Reni je mozne, ze tam jeste musim dojit, vsecko je mozne.
Uvidim co bude dal, zatim se citim dobre, nejlip za poslednich 7 let, tak mozna jdu dobre a jen spatne tlumocim sve nahledy na toto dilema :-).
---------------
Hehe, ja to sice prectu, ale ty "rybare" bych vyhnal nejlip nekam do bourky a lovil je bleskem, aby videli sami jak je to omraceni setrne:).

sob 04.08.2012, 15:33

Jasné, Frantik. Ved tu nejde o ziadny súboj, koho názor je lepší či zrelsi. Násilím nikoho nemozes přesvědčit o správnosti svojho presvedcenia. Snažila som sa ti vyjadrit, že nad všetkým stojí u mna ta myšlienka sucitu - mna k nej po 5 rokoch mojho vegetarianstva priviedol moj syn a zrazu som sa na to pozrela z uplne ineho aspektu. A ten odvtedy vyzdvihovany zdravotny bol odrazu akysi "slabý",.

sob 04.08.2012, 15:50

Jasne :sun: .

sob 04.08.2012, 16:11

Cef píše:
---------------
Hehe, ja to sice prectu, ale ty "rybare" bych vyhnal nejlip nekam do bourky a lovil je bleskem, aby videli sami jak je to omraceni setrne:).

Hm... A teba kam vyzenieme, ked si pochutnavas napriklad na kuriatku, ktore žilo v desivych podmienkch a tak aj zomrelo? Aky je tam rozdiel? Ono sa trápilo ešte dlhšie ako tie chuderky ryby. Tam to vidíš a tu nie? Popremyslaj o tom. Možno to bude ten záchytný bod uvedomenia, či ešte chceš být ucastny na tých smrtiach. Najma, ked si clovek uvedomi, že je to zbytocne umieranie a utrpenie, lebo naozaj nie sme odkazani jest maso, ako su napr. Inuiti.

sob 04.08.2012, 19:31

Co my jen vime ..

sob 04.08.2012, 20:11

Nemozem pozrieť, co si poslal, píše mi to, že vlastník video nepovolil pre mobilne tel. Tak až v pondelok.

sob 04.08.2012, 20:15
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]