Na hlavní stránku  
Právě je pát 19.04.2024, 04:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Sugesce a jak funguje mozek
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
V nedávné době jsem programoval neuronové sítě a přitom jsem lépe pochopil, jak vlastně funguje mozek. Neuron obsahuje jakoby vstupní a výstupní kanály. Na neuron se působí informací, jaký stav výstupních kanálů má odpovídat danému stavu vstupních kanálů. Opakovaným působením se kanály jakoby proplachují, navykají si na určitou kombinaci vstupních a výstupních informací a tím dochází k učení a záznamu informací. Tím že se neuronu předloží vstupní a požadovaný výstupní stav, tak se učí aby příště věděl jakým výstupním stavem má reagovat na podobný vstupní stav.

Informace v mozku mají charakter pojmů, ne přesných informací jako v počítači. Typicky to lze pozorovat u oka. Oko sice snímá obraz jako matici pixelů, ale ještě v oku se z obrazu sestavuje informace o pojmech - rozeznávají se tvary, světlost a barvy. Do mozku z oka neputuje informace jako fotka s pixely, ale jako pojmy - např. koukneme na kartu a vidíme informaci "bílý obdélník s kulatými rohy, vlevo nahoře je červený symbol srdce" a tyhle pojmy putují do mozku.

Působí-li na mozek informace u které víme jak ji má vyhodnotit, mozek se učí. Nejen informace typu 1+1=2, ale třeba i že sáhneme-li na horká kamna, tak se spálíme. Zkušenosti vypalují dráhy v neuronech a dělají tak záznamy, aby neurony příště věděly, jakou výstupní informaci mají poskytnout při dané vstupní informaci. Proto příště už víme, že sáhnutí na kamna by mohlo znamenat spálení, a proto to už neděláme.

Lidský mozek má schopnost pracovat s abstrakcí. Tedy pracuje nejen s pojmy které vidíme a slyšíme, ale sestavuje si i vlastní konstrukce pojmů. Například obrazové představy. Tyto představy pak mohou působit na záznam v neuronech stejně, jako reálné informace. Můžeme se tak učit nejen z informací v okolním světě, ale i z informací vytvořených naší představivostí. Zkušenosti získané z reálného světa umožňují usměrňování abstrakcí tak, aby vykonstruované děje odpovídaly zvykům pozorovaným v reálném světě. Vytvoříme si např. představu co by se mohlo stát, zkušenosti určí šanci s jakou by se to mohlo stát a my si na základě toho vytvoříme zkušenost, kterou jsme nezískali v reálném světě, ale jen si domysleli pomocí podobností pojmů.

Což je výhodou i nevýhodou. Máme-li nedostatečné informace, můžeme si vytvořit zkreslenou představu, která neodpovídá skutečnosti. Pokud na této chybné představě dále stavíme, můžeme si vykonstruovat celý komplex chybných představ a pak podle těchto představ něco posuzovat (jak bylo možné se setkat i u některých jedinců zde na fóru, kteří posuzovali lidi podle jejich zcela zkreslených představ).

Efekt učení můžeme pozorovat při sugesci a hypnóze. V hypnotickém stavu je utlumené naše myšlení (podobně jako ve stavu spánku), mozek je klidný a proto probíhá velmi snadno jeho učení. Stačí i jednoduché informace a mozek si je zafixuje, tj. opraví si své zkušenosti = vztah mezi vstupní a výstupní informací neuronů.

Při sugesci dostáváme opakované informace. Stačí i velmi slabá informace, ale působí opakovaně a dlouhodobě a tím se zafixuje jako zkušenost a je pak vyhodnocována jako pravda, i když mozek by ji běžně odsoudil jako nepravdu. Známe např. jako různá vymývání mozků.

Jako sugesce může působit i naše abstraktní myšlení. Tím jak si vytváříme určité představy na které myslíme, tak tím svůj mozek neustále učíme. Z toho mohou vznikat i různé komplexy, méněcennosti i vícecennosti. Např. získáme několik negativních zkušeností, nebo nám někdo i řekne o nás něco negativního a my si vytvoříme představu, že něco neumíme nebo nejsme v tom moc dobří. Na tu představu opakovaně myslíme. Tím se náš mozek přeprogramovává do toho stavu aby věřil, že vážně nejsme moc dobří. Představa a paměť se navzájem neustále doplňují a zesilují. Přispějí k tomu i další zkušenosti - můžeme mít výsledky dobré i špatné, ale protože věříme tomu že nejsme dost dobří, všímáme si více těch špatných výsledků (protože ty více odpovídají tomu co máme v paměti) a to nás pak utvrzuje v tom, že skutečně nejsme moc dobří. Tohle přesvědčení se neustále prohlubuje, až k silnému komplexu méněcennosti. A to jen proto, protože jsme uvěřili naší představě a opakovaně jsme na ni mysleli.

Sugesci můžeme využít i opačně. Můžeme si vědomě vytvořit představu, že jsme v něčem dobří a na tuto představu opakovaně myslet. Opakovaným působením se tato představa zafixuje, my jí nejen začneme věřit, ale mozek se začne chovat tak, jakoby tato představa byla pravdivá. To znamená - v té oblasti se skutečně staneme dobří. Díky abstrakci máme možnost měnit sami sebe.

Efekt sugesce můžeme pozorovat i v působení nálady. Je-li nám smutno, myslíme na to že je nám smutno a tato informace se vypaluje do mozku jako zkušenost a tak se tento stav neustále zesiluje. A když nám bylo trochu smutno, tak nám pak začne být opravdu hodně smutno. Protože jsme si vytvořili představu že je nám smutno.

Říká se také - nechoďte spát rozhádaní. To je ze stejného důvodu. Pokud se před spaním s někým pohádáte, zůstane v mysli tato vzpomínka a ta neustále působí na mozek a programuje ho. Mozek tento stav začne vyhodnocovat jako trvalý a začne se podle toho chovat. A kupodivu tohle učení funguje i během spánku. Také jsem zjistil jako programátor, že při psaní programů nesmím jít spát s nevyřešeným problémem. V tom případě se pak probouzím se špatnou náladou a zakomplexovaný. Naopak když jdu spát po úspěšné práci, probouzím se radostně a s energií. Poslední myšlenky a nálady před spaním učí mozek celou noc a tak se jejich efekt znásobí. Podobně to funguje i např. před delší cestou - při cestě se nám také stále přehrávají poslední události a nálady a jejich účinek se tak zesílí.

Nebo vzpomínky z minulosti, např. pocity ublížení. I když na tyhle věci zdánlivě zapomeneme a nemyslíme na vědomé úrovni, na podvědomé úrovni tyto vzpomínky neustále probíhají a mozek se učí. V mozku zůstane z neodpuštění negativní dojem, ten působí na mozek a on se snaží ten stav napodobovat tak, aby odpovídal jeho zkušenostem. Tedy - vytváří situace tak, abychom se dostávali ke stejnému negativnímu stavu, protože mozek ví že tohle má být výsledkem, takhle jsme ho to naučili. Proto je hodně důležité, abychom v podvědomí neměli žádné nevyřešené problémy, nepříjemnosti či neodpuštění, jinak se nám mohou dít špatné věci, např. můžeme získat nemoci.

Mozek má totiž velké možnosti v tom, že dokáže vyhodnocovat situaci nejen na základě minulého času, ale i budoucího. To vychází z principu neuronů, které fungují podobně jako kvantové počítače, tj. známe minulý a budoucí stav, kvantový stav se přizpůsobí očekávanému výsledku. U zvířat víme běžně že mají intuici a umí např. vytušit blížící se požár. Ale tuto schopnost máme také (z principu fungování mozku). A projeví se to tak, že mozek řídí naše chování tak, abychom dosáhli stav který je v mozku očekáván. Což znamená i to, že nám mozek přivodí nemoc, aby dosáhl ten negativní stav který v podvědomí máme jako následek neodpuštění v minulosti.

Je důležité si udržovat jakousi "hygienu" psychiky. Pokud jsme dlouhodobě v negativním prostředí, někdo nás stále shazuje a ponižuje, ale stačí i jen být s negativně naloženým člověkem, tak tomu stavu náš mozek časem uvěří. Snadno se staneme zakomplexovaným člověkem bez energie a i náš život bude černý, odpovídající představě kterou nám negativní lidé vsugerovávají. Je potřeba snažit se být co nejvíce v láskyplném prostředí lidí optimisticky založených, a pak i náš svět se stane šťastný a láskyplný. To můžeme pozorovat na dětech - kdo vyrůstal v rodině s láskou, umí lásku rozdávat a je v životě šťastný. Naopak lidé bez rodičovské lásky bývají zlí a nešťastní.


Hodnocení: 0
pon 22.01.2018, 11:51
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Sugesce a jak funguje mozek

Registrován: pát 08.12.2017, 14:24
Příspěvky: 7

Reputace: +1
Jo, na tomhle principu fungují ty "zázračné" vyléčení třeba i z "neléčitelných" nemocí. Stačí přeprogramovat odpovídající kódy ve svém mozku. Dejme tomu vstupům, které generovaly v minulosti špatné výstupy přiřadíme výstupy pozitivní, nebo vytvoříme nové vstupy pro existující pozitivní výstupy. Nebo třeba vytvoříme zcela nové propojení. Je to už pak takové hraní si se softvérem v mozku, takové to programování instinktů, o kterém také píše J.M. Werdin ve svých knihách.


+Panda Hodnocení: +1
pon 22.01.2018, 19:12
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Sugesce a jak funguje mozek

Registrován: sob 04.11.2017, 08:58
Příspěvky: 104

Reputace: +37
Jen pro upřesnění, představa a pojem se liší zásadně. Skrze pojem např. strom si můžeme představit jehličnan, listnáč, bonsaj či třeba něco, co ani ve fyzické realitě dosud neexistuje. Opačně to není možné (filosoficky řečeno – část není větší než celek).

V této souvislosti bych zmínil metodu Hemispheric Synchronization (Hemi-Sync), na kterou jsem narazil v jednom odtajněném dokumentu FBI (uveřejněném na jednom konspiračním webu:). Robert Monroe ji vynalezl v souvislosti s výcvikem zájemců o vystoupení z těla (OBE - out of body experience), nicméně tuhle metodu pak jeho institut široce uplatnil při různých učeních/cvičeních. Začal jsem to zkoušet teprve nedávno, ale byl jsem překvapen, jak prostý poslech stereofonního "šumu" je schopen uklidnit/vyladit mozek, tudíž ev. následná meditace může být mnohem efektivnější (ono uklidnění/vyladění mozku trvá přirozenou cestou dlouho a stojí nemálo úsilí).
Nicméně je to všechno v mluvené angličtině. Tudíž je třeba ji docela ovládat. Někdy se dá přes youtube stáhnout titulky a naposlouchat si to předem v normálním bdělém stavu, aby se v posteli nekomplikovalo uvolňování - k hledání českého významu je určité úsilí potřeba (zajímavé v této souvislosti je, že cizí slovíčka zřejmě leží v paměti o vyšší frekvenci - angličtina se při uvolňování u mě poněkud vytrácí, čeština nikoli).

A protože jsme na breathariánském webu, uvádím úryvek z třetí vlny, páté cvičení (vlastní překlad, moje angličtina je jakž-takž, zkušenost s tím nemám vůbec žádnou, protože je nutné postupovat od první vlny krok za krokem a já se tam dostanu kdovíkdy):

Freedom #5: Energetické jídlo
Tímto cvičením natrénujete doplnění vyčerpané energie. Doplníte energii jiným způsobem než obyčejným jídlem. Výživu získáte z energie, kterou jste používali a zkoumali během tohoto kurzu. Tato metoda, kterou se naučíte, je navržena k aplikaci v běžném stavu vědomí, až ukončíte toto cvičení. Tudíž toto cvičení samo o sobě není aktuální aplikací, ale je to jednoduchý postup, ve kterém je aktuální aplikace zakódována. Naučíte se, že jednoduchým rozpažením s dlaněmi vzhůru vnímáte, absorbujete a uložíte energii. Tak jednoduché to je a můžete to používat jak často chcete. Užívání tohoto nového nástroje je podobné jako u mnoha jiných v Gateway Experience - někteří lidé jsou schopni se naučit a používat tento nástroj po pouhém jednom cvičení, jiní po dvou či třech. Po každém cvičení si ověřte účinnost této metody – zda se cítíte lépe, máte více energie. Jakmile pocítíte výsledky, už nebudete potřebovat nahrávku – tato schopnost se stane vaší součástí.

(k dostání na ulozto :-[).


Hodnocení: 0
pon 22.01.2018, 21:22
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz