Na hlavní stránku  
Právě je pát 19.04.2024, 12:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ] 
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Meditace
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Prosím zkušenější, jestli by mohli uvést své poznatky k duchovním praxím, jako inspiraci pro nás méně znalé.


Hodnocení: 0
čtv 09.02.2012, 08:02
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace
Uživatelský avatar

Registrován: pát 03.02.2012, 07:54
Příspěvky: 187
makrobiotik dosažený půst 21 dnů
Reputace: +118
http://www.youtube.com/watch?v=9l-YYqjhVi4

_________________
http://www.vitazdroje.eu
Oni môžu, lebo si myslia že môžu...


+detox Hodnocení: +1
pon 20.02.2012, 08:33
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace

Registrován: úte 31.01.2012, 11:38
Příspěvky: 1100
vitarián dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +733
Eduard Tomáš a jeho manželka Míla aj o meditácii, zmysle života - http://www.youtube.com/watch?v=UwWiq8lK ... re=related


Hodnocení: 0
pát 02.03.2012, 23:01
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace

Registrován: úte 21.02.2012, 19:36
Příspěvky: 64

Reputace: +14
Eduard Tomáš má dve zaujímavé knihy, môžete si ich skúsiť vygoogliť:
"Tajné nauky Tibetu" http://3web.dkm.cz/tradicni_karate/books/tajne_nauky_tibetu/
"Jóga velikého symbolu" http://3web.dkm.cz/tradicni_karate/books/joga_velikeho_symbolu/


Hodnocení: 0
stř 07.03.2012, 14:17
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace

Registrován: úte 21.02.2012, 19:36
Příspěvky: 64

Reputace: +14
Meditácia s ádžňa čakrou nad plameňom sviečky
Horiacu sviečku umiestnime v úrovni očí do vzdialenosti asi 1,5-2m a zaujmeme ľubovoľnú pohodlnú meditačnú polohu. Dýchajte prirodzene, ako vám je príjemné, sledujte priebežne pocity svojho tela. Fixujeme svoj uprený pohľad na plameň počas doby asi 5minút. Snažíme sa svoju pozornosť plne zamerať na plameň. Po uplynutí 5min. zavrite oči a položte na ne svoje dlane. Vnútorným zrakom sa snažte udržať obraz plameňa. Pokiaľ je jasný a trvalý, skúste ho pomaly viesť dopredu a vzďaľujte ho až do okamžiku, kedy sa z neho stane jediný svetlý bod. Robte to veľmi pomaly, pretože práve pomalé prevedenie zlepšuje našu schopnosť kontrolovať plameň i schopnosť vizualizácie. Potom premiestňujte plameň opäť späť k sebe. Jeho veľkosť sa pomaly zväčšuje a plameň sa stáva jasnejší a jasnejší. Zväčšujte ho až do okamihu, kedy vás celkom pohltí. Spojte sa s ním a splyňte s ním až sa vaše vedomie naplní veľmi intenzívnym svetlom. V tejto jednote nechajte zaniknúť vzájomné vzťahy subjektu a objektu. Neexistujete už len ako človek, ktorý vizualizuje plameň. Ste teraz od plameňa neoddeliteľný, stávate sa plameňom. Vyžarujete svetlo. Vy a plameň ste jedným. V tejto jednote neexistujete vy a neexistuje plameň. Existuje iba jednoduché bytie. Snažte sa udržať tento stav jednoty čo najdlhšie. Z počiatku sa to podarí možno len na pár sekúnd, ale i tento krátky okamžik bude pre vás mimoriadne významnou skúsenosťou. Pri pravidelnom cvičení tento stav jednoty bude vznikať čoraz častejšie a bude trvať stále dlhšie. Nechajte stav odoznieť a pomaly otvorte oči. Poďakujte.
(zdroj:Albert Ignatenko Schola vitae)
Skutočnú sviečku použijeme iba spočiatku, kým si budeme vedieť jej plamienok predstaviť. Rovnako ruky si k tvári nemusíme prikladať, ak to nie je nutné vzhľadom na sveteľné pomery v mieste pobytu. K praktickým cvičeniam pristupujeme s pokorou a dbáme, aby nás v ich priebehu nikto nerušil.


+Panda Hodnocení: +1
sob 10.03.2012, 11:51
Profil
 Odkaz na příspěvek Meditácia na uvoľnenie.

Registrován: úte 21.02.2012, 19:36
Příspěvky: 64

Reputace: +14
Meditácia na uvoľnenie a preliečenie.
Príprava: Nájdite si pokojné miesto. Sadnite si, alebo ľahnite. Zatvorte oči. Upokojte svoju myse+. Skúste si predstaviť, že vaša myseľ je ako tichá hladina bez jedinej vlnky, bez jedinej myšlienky. Ak sa nejaká myšlienka objaví, nevenujte jej ani tú najmenšiu pozornosť a nechajte ju odísť.
Prevedenie: Zamerajte sa v mysli na svoje telo a uvedomte si ho od hlavy až po končeky prstov na nohách. Tam chvíľu zotrvajte zotrvajte a uvedomte si svoje jednotlivé prsty bez toho, že by ste nimi hýbali. Postupne ich uvoľňujte. Môžete si pomôcť slovami: "Moje prsty na nohách sú uvoľnené". Postupujte pomaly na chodidlá, ku členkom (kotníkom), k lýtkam, kolenám a postupne vyššie až ku stehnám a stehennému kĺbu (kyčel). Potom si uvedomte, ako sú celé vaše nohy uvoľnené. Cítite ťažobu svojich vlastných nôh. Uvoľnené sú svaly na nohách, uvoľnené sú cievy a tepny, uvoľnené sú kosti i koža. Vaše nohy a všetko, čo obsahujú je perfektne uvoľnené. Potom pokračujte rukami, postupne od prstov až po ramenný kĺb. Uvoľnenú máte celú ruku a pociťujete jej tiaž. Pokračujte smerom od pohlavných orgánov, cez močový mechúr, konečník, hrubé črevo a tenké črevo.. a uvoľňujte postupne všetky orgány v brušnej dutine včítane žliaz. Neponáhľajte sa. Uvedomujte si umiestnenie, tvar a prípadne i farbu telesného orgánu. Ak si uvedomujete zdravotné problémy nejakého svojo orgánu, upriamte naň pozornosť a nasmerujte tam myšlienku, že vaše telo dokáže uzdraviť tento orgán. Predstavte si, ako váš orgán zalieva žiarivé liečivé biele svetlo, ktoré plní tento vnútorný orgán. Potom nechajte svetlo z orgánu žiariť do okolia. Žiara je taká veľká, že osvetľuje všetko okolo vás, ožaruje najbližšie okolie, a postupne všetko, kam až dovidíte je prežiarené oslnivým svetlom. Predstvujte si, že váš orgán je zdravý a funguje na 100%. Pokračujte srdce, pľúca, štítna žľaza, krk, krčná chrbtica, celá chrbtica a miecha. Nasleduje hlava a všetko, čo je vonku i vnútri od pokožky na hlave až po hypofýzu. Pozornosť venujete čuchu, sluchu, zraku, chuti a orgánom, ktoré to zabezpečujú. Cestujte vnútorným zrakom vo svojom tele a vnímajte čo tam je a čo cítite. Vycvičte si svoju citlivosť. Môže sa vyskytnúť situácia, že si nemôžete daný orgán vybaviť, alebo je v akejsi hmle, či tmavý, alebo dokonca deformovaný, či abnormálne malý, či veľký. Znamená to, že je potrebné niečo dať do poriadku. Meditáciu zakončite keď máte celé telo uvoľnené. Necítite ho, necháte ho rozplynúť, akoby ani nebolo hmotné, akoby neexistovalo. Rozptýlite sa do vesmíru a celý ho obsiahnete. Vy ste vo vesmíre a vesmír je vo vás. Ste jedno so všetkým a všetko je vo vás. Ste a nie ste. Strávte v tejto neexistencii, koľko vám je príjemné.
Návrat: Potom si v duchu povedzte:"Teraz sa na tri vrátim do bdelého stavu, budem bdelý, svieži a budem sa cítiť dobre. Jeden, preberám sa a otváram oči, dva, pomaly von, tri, som bdelý, svieži, cítim sa dobre, lepšie, ako kedykoľvek predtým. " Potom si postupne zas uvedomujte svoje telo a pomaly hýbte končatinami.

Problémom môže byť miesto. Dnes človek okrem WC, nemá nikde súkromie. Je potrebné vybudovať si vo svojom okolí toleranciu k potrebe byť chvíľu nerušený, nájsť si na to tiché miesto a čas min.15-20min denne.


+Panda Hodnocení: +1
úte 13.03.2012, 14:26
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditácia na uvoľnenie.

Registrován: úte 31.01.2012, 11:38
Příspěvky: 1100
vitarián dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +733
Bebe píše:
Dnes človek okrem WC, nemá nikde súkromie.


No veru, rodičia malých detí nemajú pokoj ani tam. A rodičia veľkých detí musia zasa čakať do neskorých hodín, kým je pokoj. Ale kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, ten hľadá dôvod. Alebo, kde je vôľa, tam je cesta :-)


Hodnocení: 0
úte 13.03.2012, 14:35
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace

Registrován: úte 21.02.2012, 19:36
Příspěvky: 64

Reputace: +14
V začiatkoch môžeme pociťovať, že niekde sa nám dá lepšie uvoľniť, ako na inom mieste. No, po čase, keď sa naučíme uvoľniť nielen telo, ale aj myseľ, zistíme, že sa dokážeme nastaviť na takýto režim bez ohľadu na miesto, kde sa nachádzame a postupne ak budeme vytrvalí, sa stane bežným byť v tomto režime hoci aj počas celého dňa. Okolo nás môže byť ruch a zhon, no v nás bude kľud a ticho. Zistíme, že môžeme vykonávať nejakú mechanickú činnosť a pritom meditovať. Môžeme napr.kráčať a naše telo bude oddychovať, ako počas spánku. Počas spánku naopak čerpať energiu a liečiť telo. Treba byť však opatrný a zabezpečiť, aby sme sa vždy bezpečne dostali z bodu A do bodu B. O mentálnej ochrane zas niekedy nabudúce.


+detox Hodnocení: +1
úte 13.03.2012, 15:46
Profil
 Odkaz na příspěvek Očista vodopádom.

Registrován: úte 21.02.2012, 19:36
Příspěvky: 64

Reputace: +14
Očista vodopádom:
Sme v uvoľnenej polohe, oči máme zatvorené a myseľ pokojnú. Prenesieme sa v duchu do prostredia krásnej prírody, je príjemný deň a my kráčame po mäkkej tráve. Vstupujeme do lesa, dýchame svieži lesný vzduch, počujeme šum vetra v korunách stromov. Les sa začína rozostupovať a pred nami sa objaví neveľká čistinka. Pred sebou vidíme skalnaté bralo, z ktorého padá z obrovskej výšky vodopád. Vnímame silu a energiu padajúcej vody, cítime zvýšenú vlhkosť vzduchu. Priblížime sa k vodopádu a na tvári zacítime kvapôčky vody. Už sme celkom blízko, už iba krok nás delí od prúdu padajúcej vody. Nadýchneme sa zhlboka, urobíme krok a zacítime ako voda dopadá na temeno našej hlavy. Je príjemná, ani teplá, ani studená. Prúd a energia padajúcej vody sa prenáša na nás a my cítime tú prírodnú energiu. Voda zmýva z nášho tela všetko nečisté. Umýva naše telo nielen zvonka, ale zmýva aj vnútorné napätie, nepokoj našej duše. Očisťuje nás od všetkého zlého. Zmýva z nás všetko nečisté. Všetky tieto nečistoty voda odnáša so sebou. Nečistá voda vsiakne do zeme. Odnáša ich hlboko, hlboko do stredu zeme, kde zhoria v plameňoch roztaveného jadra. Zostávame kryštálovo čistý a priezračný, ako voda, ktorá na nás padá. Ešte raz si vychutnáme pocit na nás padajúcej vody a energie, ktorú na nás vodopád preniesol. Potom vystúpime z prúdu. Poďakujeme vodopádu za všetko, čo pre nás urobil. Na precítenie vďačnosti si dáme záležať. Potom sa môžeme prebrať do bdelého stavu obvyklým spôsobom, pokračovať v meditácii, alebo spokojne zaspať.


+Panda Hodnocení: +1
stř 14.03.2012, 12:18
Profil

(Lenka)
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace
Uživatelský avatar

Registrován: stř 18.04.2012, 20:25
Příspěvky: 900

Reputace: +839
S meditací mám takovou zvláštní zkušenost. Když chci meditovat tak, jak se má, v klidu, nerušeně, stává se mi, že se nedostanu do stádia úplného uvolnění. Prostě ne vždy se to "povede". Když jedu na kole v takové nádherné dny, jako jsou v tuto dobu, zjišťuji, že jsem šlapala mnoho kilometrů úplně "vyprázdněná", v podstatě ani nevím, jak jsem se dostala tam, kde jsem. Už jsem přišla na to, jak se mi tento stav "nahodí". Když se dostanu z města na silničku někam mezi vesnice, kde nic moc nejezdí, nadechnu se, rozhlédnu se okolo a uvědomím si to neuvěřitelné štěstí, ta krása, stromy, nebe, vůně pole, lesa, a já tady můžu být, můžu se na to všechno dívat, cítit, jak mne prohřívá slunce, jak profukuje vítr... Pocítím obrovskou vděčnost, která mi až nažene slzy do očí. Nejspíše to je ten důvod, proč zažívám stavy naprostého uvolnění při jízdě, jinak si to neumím vysvětlit... a je to nádherné... chtěla jsem vám to říct


+Cef, +Panda, +bbng Hodnocení: +3
pon 30.04.2012, 19:30
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace

Registrován: úte 31.01.2012, 11:38
Příspěvky: 1100
vitarián dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +733
Hm,tak meditaciu za jazdy poznam. Raz som pri nej takmer zabila vlekara. Idem si zasnena na pome. Vlekar nahadzuje sneh na stopu. On nahadzuje,ja v meditacii sledujem,ako sa mu ostatni vyhybaju. V poslednej chvíli odhodil lopatu,prehol sa v krizoch a odfrcal z trate. Z meditacie ma prebral az jeho výkrik. Ženská jedna bláznivá. :-)


+Lenuška, +Panda Hodnocení: +2
stř 02.05.2012, 23:40
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace
Uživatelský avatar

Registrován: pát 03.02.2012, 07:54
Příspěvky: 187
makrobiotik dosažený půst 21 dnů
Reputace: +118
Pekny film o zenovej meditacii
http://www.youtube.com/watch?v=KmPqO1N5 ... re=related

_________________
http://www.vitazdroje.eu
Oni môžu, lebo si myslia že môžu...


Hodnocení: 0
pon 25.06.2012, 21:35
Profil

(crha karel)
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace

Registrován: stř 29.08.2012, 12:38
Příspěvky: 42
pestrá strava dosažený půst 3 dny
Reputace: +32
Cituji z textu pavla Máchy: "Pakliže v průběhu půstu doplňuje energii meditačními cvičeními, prodlužuje dobu spotřebování v těle - hubne pomaleji nebo vůbec."
Mohl by mi někdo prozradit jaká konkrétní meditační cvičení má na mysli? Děkuji.


Hodnocení: 0
sob 01.09.2012, 16:05
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace
Uživatelský avatar

Registrován: ned 18.12.2011, 09:54
Příspěvky: 3
vitarián fruitarián fruktarián sungazing breatharián dosažený půst 3 dny
Reputace: +1
Ahoj. Chtěl bych se zeptat zdá by někdo neměl zájem o skupinové meditace pro sjednocené a zesíleni energie, kterou bychom mohli použit pro účely čištění sebe a naší planety? Hledám lidi co se zajímají o duchovno, meditační techniky, jógu, mimozemské civilizace. Jsem z Prahy, ale vzdálenost by neměla být překážkou.


Hodnocení: 0
pon 24.09.2012, 15:04
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Sába
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Lenuška píše:
...Logosi, nemít myšlenky je pro myslícího člověka skoro nemožné, ale divil by ses, co přitroublých lidí medituje skoro pořád (:-)
Tuhle jsem pozorovala jednu dámu v letech, seděla s blaženým výrazem, nic nedělala. Když se probrala, zeptala jsem se, na co myslela. Prý na nic. To bych tedy chtěla taky umět...dá mi to děsnou fušku se během meditace oprostit a myslet na JEDNU věc. Natož nemyslet na nic. Ale občas se zadaří...

Leni také s přibývajícím věkem takhle "medituji" stále častěji, aniž chci. :-(


+logos Hodnocení: +1
pát 28.12.2012, 11:45
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Sába
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Cumis do blba s blazenym vyrazem ? :))))
No tak hura, to umis to co uci Eckhart Tolle (nemit myslenky):).


Hodnocení: 0
pát 28.12.2012, 13:10
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Sába

Registrován: pon 26.11.2012, 12:40
Příspěvky: 161

Reputace: +93
Cef píše:
Cumis do blba s blazenym vyrazem ? :))))
No tak hura, to umis to co uci Eckhart Tolle (nemit myslenky):).

Vyskusaj, ak sa ti to podari aspon na par sekund, pravdepodobne sa potom k tym blazenym blbom pridas :crazy: a zacnes to praktizovat.


Hodnocení: 0
pát 28.12.2012, 14:04
Profil

(Lenka)
 Odkaz na příspěvek Re: Sába
Uživatelský avatar

Registrován: stř 18.04.2012, 20:25
Příspěvky: 900

Reputace: +839
Panda píše:
Leni také s přibývajícím věkem takhle "medituji" stále častěji, aniž chci. :-(

mně se to jeden čas začalo dít v tramvaji. Čím víc nabouchaná, tím spolehlivější. Začalo mne brnět vzadu na krku, a během pár vteřin všechno zmizelo. jenže jsem často přejela. Teď nikam nejezdím, tak se to učím doma. nejspíš pozvu pár lidí, aby se u mne drželi nějakého klacku a hlučně se bavili, abych navodila atmosféru...
Vzpomněla jsem si na ten krásný pocit, jak se mi to nahoře na hlavě jakoby otevřelo, a vzápětí jsem se propadla do světla nebytí...


Hodnocení: 0
pát 28.12.2012, 14:31
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Sába
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
logos píše:
Cef píše:
Cumis do blba s blazenym vyrazem ? :))))
No tak hura, to umis to co uci Eckhart Tolle (nemit myslenky):).

Vyskusaj, ak sa ti to podari aspon na par sekund, pravdepodobne sa potom k tym blazenym blbom pridas :crazy: a zacnes to praktizovat.
Zkusal jsem, kdysi na pust.cz jsme delali zaklady meditace = uvolneni se (od myslenek) a soucasne koncentrace (na urcitou vizualizaci-imaginaci).
A budes se divit, darilo se. Kdyz vsichni vypadli z baraku a bylo doma absolutni ticho, zpocatku to byly zlomky sekund, i cervotoc me vytrhnul z meditace, jakykoli sebemensi zvuk.
Pak uz to jakz-takz po case slo. V zadnem pripade si ale nemyslim, ze jde o "blazene blby", je to super veda :).

Jestli se Ti zatim moc nedari, poradim Ti jednu fintu - dej 1 den pustu (uplne staci, ale lepe dva-tri) pak zalez nekam kde je ticho (pustevna) a uvidis jak se Ti podari ztisit myslenky a imaginace (treti oko) pojede na 110%.
Tak drzim palce:).


Hodnocení: 0
pát 28.12.2012, 20:49
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Sába
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27.01.2012, 19:59
Příspěvky: 2822

Reputace: +1216
Petr píše:
To se to tu rozjelo, jedni čučí doblba, další usínají v tramvaji. :mrgreen: Jinak není to tak těžký, vědomě potlačit myšlenky. Chce to jen cvik.
Taaaak :mrgreen: :) ..


Hodnocení: 0
pát 28.12.2012, 20:53
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Sába
Uživatelský avatar

Registrován: stř 30.05.2012, 09:32
Příspěvky: 1961

Reputace: +992
Cef píše:
logos píše:
Cef píše:
Cumis do blba s blazenym vyrazem ? :))))
No tak hura, to umis to co uci Eckhart Tolle (nemit myslenky):).

Vyskusaj, ak sa ti to podari aspon na par sekund, pravdepodobne sa potom k tym blazenym blbom pridas :crazy: a zacnes to praktizovat.
Zkusal jsem, kdysi na pust.cz jsme delali zaklady meditace = uvolneni se (od myslenek) a soucasne koncentrace (na urcitou vizualizaci-imaginaci).
A budes se divit, darilo se. Kdyz vsichni vypadli z baraku a bylo doma absolutni ticho, zpocatku to byly zlomky sekund, i cervotoc me vytrhnul z meditace, jakykoli sebemensi zvuk.
Pak uz to jakz-takz po case slo. V zadnem pripade si ale nemyslim, ze jde o "blazene blby", je to super veda :).

Jestli se Ti zatim moc nedari, poradim Ti jednu fintu - dej 1 den pustu (uplne staci, ale lepe dva-tri) pak zalez nekam kde je ticho (pustevna) a uvidis jak se Ti podari ztisit myslenky a imaginace (treti oko) pojede na 110%.
Tak drzim palce:).

To jsem rád že nejsem jediný, komu to funguje nejlíp při půstu.


Hodnocení: 0
pát 28.12.2012, 21:48
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Meditace

Registrován: pát 30.05.2014, 12:35
Příspěvky: 69

Reputace: +16
Premna bolo najlepsie zacinat meditovat so sluchatkami na usiach s meditacnou hudbou. Teraz uz meditujem bez toho a sustredim sa na dychanie to mi pomaha uplne najviac. Keby chcel niekto pomoct myslim ze toto video je bezkonkurencne najlepsie... https://www.youtube.com/watch?v=a_iM-LK ... 80p6zsVrDR


Hodnocení: 0
pát 06.06.2014, 13:26
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz