CUKINOVÉ ŠPAGETY S RAJČINOVOU OMÁČKOUNa špagety: 2 malé mladé cukiny
Na omáčku: 3 veľké rajčiny (rajská jablíčka) nakrájať na kúsky, 3 sušené rajčiny (môžu byť aj tie, ktoré sú naložené v olivovom oleji), 2 datle, 1 - 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1/4 šálky olivového oleja, 1 šálka bazalkových lístkov, trochu čerstvého alebo 1 čajová lyžička sušeného oregana, hŕstka petržlenovej vňate, soľ podľa chuti + čierne mleté korenieDo misy si po dĺžke škrabkou narežeme široké rezance z cukiny (ako fettucine

). Robím to tak, že cukinu po celej dlžke do hlbky narežem - spravím ryhy blízko seba a potom zaberám škrabkou a oddeľujú sa viaceré rezance vedľa seba. Ingrediencie na omáčku rozmixujem v mixéri alebo ponorným mixérom. Zalejem cestoviny a dobre premiešam. Povrch si môžete ozdobiť posekanou vňaťkou a napríklad cherry rajčinkami. Množstvo stačí pre 2 osoby alebo pre 1 veľmi hladného vitariána
Postup prípravy, len s trochu inou omáčkou, je na videu. Na naozajstné špagety treba mať k dispozícii špiralizér, ktorý vyrobí zo zeleniny dlhokánske špagety.
http://www.youtube.com/watch?v=eLi5657CSos