Zakladám si teda aj ja denníček a ak niekoho inšpiruje, alebo i pomôže, budem rád.
Doterajšie pôsty: je to dosť dávno a tak iba približne: asi 3x
1, 1x
2, 2x5
Doterajšie návratovky: chybné, nemal som naštudované informácie a ani skúsenosti, napr. kurací vývar s ryžou

ale cítil som sa dobre, bez problémov
Návratovka k aktuálnemu pôstu: Plán je takýto - 15 dní. Prvé tri dni zelenina naparená v parnom hrnci, hlavne rajčina, mrkva, druhý deň skúsim postupne aj čierny koreň, cuketa, paprika, listová zelenina, lístok Jiaogulanu, ... Od štvrtého dňa možno žltý melón a pridám aj surové ovocie, ale nemiešať zo zeleninou, napr. zrelé jablko zo záhrady, moruše, ringlota... chcem sa vyhnúť ovociu z hypermarketu. Na jedenásty deň pridám do jedálnička aj trochu ryže. Počas návratovky piť iba destilku, ale už zmrazovanú (nevem či je to s tou kryštalickou mriežkou pravda, ale ja mám tak či tak rád ľadovú vodu

) Samozrejmosťou je dodržanie pravidla "absolutně žádný cukr, sůl, tuk nebo olej".
Dôvody aktuálneho pôstu: 1, zdravotné hľadisko: autoimunitná reamatoidná artritída - methotrxát som vysadil (svinstvo na pečeň) a momentálne je už rok zdá sa vyliečená, zrejme pomocou oleja z čierneho kmínu a peruánskych bylín, ale reumatické uzlíky zostali, menší ľadvinový kameň, stála zahlienenosť, občasná dermatitída, trochu zväčšená prostata, trochu hemeroidy, často upchatý nos, "dvojité počutie" hlavne po fyzickej námahe, mierna nadváha atď - všetko podľa mňa ideálni "kandidáti" na liečbu pôstom. Mám ambíciu sa konečne zmobilizovať a začať žiť zdravo a lepšie. Športujem aktívne, ale nie vrcholovo a až tak sa nespotím, takže aj tu chcem pridať trochu strečing, beh a občas posilku.
2, duševné a duchovné hľadisko: poznaj sám seba! rozvoj vôľe, mám aj nejaké duchovné ambície a ide mi hlavne o celkový duševný reštart...
Investície: aj keď peňazí je málo, chtiac nechtiac som si uvedomil, že bez toho to pôjde ťažko a dlhodobo sa to vyplatí. Takže destilačný prístroj Megahome a parný hrniec Tefal VS 400330 VitaCuisine Compact. Parný hrniec považujem ideálny pre dlhšiu návratovku, ale ako som už písal, mám hlavne ambíciu nakopnúť rodinu (teda aj mňa

) aspoň trochu k zdravšiemu stravovaniu, nepoužívať moc pochybný olej, mikrovlnku a pod. Na to je parný hrniec veľmi dobrý pomocník. Veľa ľudí si myslí, že parný hrniec je ďaľšia zbytočná vec ale kto to skúsi a vyskúša v ňom urobiť chutný a zdravý obed, ten si ho určite zamiluje. Čo sa týka destilačného prístroja, bola to zároveň taká "motivácia", keď ho už mám, tak ten pôst musím dokončiť! Neľutujem, zvlášť, keď som po destilácii uvidel na dne nádoby tú kopu páchnúceho sajrajtu čo máme vo vode
Aktuálny plánovaný pôst: 15 dní
1-6 deň:Výška 189, Váha 97
1.deň: Duševne nesústredený, rôzne pocity, stres, malátnosť, slabá vôľa, Zdravotne: cítim spuchnuté brucho, mierna dolámanosť pri rannom vstávaní. Odmietol som obed u mamy a hneď boli reči. Objednal som destilátor, zatiaľ pijem filtrovanú. Váha: (ráno - večer) 97-95,8
2.deň: Brucho stále mierne spuchnuté, pocit zahlienenosti a možno i kyselosti. Inak iba mierna slabosť, chuť do jedla síce je ale bez komplikácií, v podstate o "hlade" sa nedá hovoriť. Večer tréning, relatívne bez problémov. Váha: (ráno - večer) 94,4-93,8
3.deň: Mierna slabosť, prehltam hlieny. Duševne už ide o trochu viac do tuhého. Bol som kúpiť sadu klistír a hneď som si dal (plné črevá). Poodede som si 2 hodiny pospal, je mi "v norme", asi lepšie ako doobeda. Večer cvičiť. Som unavený, asi pôjdem spať skôr. Váha: (ráno - večer) 93,2-92,1
4.deň: Snívali sa mi samé sny o tom, že som jedol, najskôr že som náhodou niečo zjedol a mal som z toho zlý pocit, že som zabudol na pôst a potom sme mali plné misy zákuskov a tam som si už dával ostošesť. Cítim sa celkom ok, mierna slabosť, hlad vlastne ani nemám. Dorazil prístroj na destiláciu, takže od zajtra vymieňam filtrovanú vodu za destilovanú. Poobede mierna slabosť a občasné pichanie v oblasti pečene. (Kl., sprcha). Večer zatrénovať, asi som to prehnal, značná slabosť a prišlo mi na vracanie, ale nejak som to ustál, sprcha. Duševne je to stále náročné. Váha: (ráno - večer) 91,7-90,7
5.deň: Spal som zle, zaspal som až nad ránom, kúpil som sklenné flaše na destilku. Stále prehltam hlieny. Jazyk biely a aj keď ho čistím, cítim povlak (umelá hmota, kov). Sucho na ústach. Brucho je akoby trochu spuchnuté a "pripravené" aby mi bolo zle. Pijem už destilku. Bolia ma kríže a stále cítim žalúdok, asi je zahlienený. Dnes upúšťam od cvičenia, aj tak som dosť nalietaný.... Je 20 40 a je mi celkom v norme, stále cítim ako sa mi valia hlieny do žalúdka. Váha: (ráno - večer) 90,2-91,0 !
6.deň: Podľa manželky som idiot, vymýšlam sprostosti, "pozri sa ako vyzeráš" ... nekomentujem. Hlieny stále prehltam. Pri vstávaní cítim trochu stuhnutosť v prstoch na rukách. Cítim sa dosť slabo, pri vstávaní občas zatmenie pred očami a závrať. Bycikel na chvíľu. Večer trochu lepšie. Tá váha kolíše, asi závisí od toho či som sa napil, mám navyše dojem, že časť vody z klistíra zostáva vo mne. Dnes som opäť vypustil cvičenie, ale nakoniec som si hodil pred spaním ešte 50 brušákov a 10 klikov. Večer sa cítim lepšie. Pocit hladu nemám vôbec. Váha: (ráno - večer) 90,5-90,5
7.deň: To je dnes! Zas sa mi snívalo, že som niečo jedol. Rekord prekonaný (5,5 dňa) ťahám 7.deň. Pri zobúdzaní stuhnutost prstov, ale to asi tým ako na ruke ležím, nie je to ako pri reume, aspoň myslím a rýchlo to mizne. Dnes na váhe prvý krát osmička! (89,5). Slabosť iba mierna, závrate zatiaľ nie, studená destilka mi chutí!! Večer som rozhodnutý ísť cvičiť.